De Belgische gastronomie behoort tot de wereldtop. We blijven ergens wel zeer nostalgische Bourgondiërs: stoofvlees met friet is niet voor niets verkozen tot ons populairste gerecht. Maar terwijl we onze klassiekers blijven respecteren, zien we aan de culinaire top een aantal toekomstgerichte trendsetters schitteren. Zij koken gezonder en bewuster. Die bewustwording slaat ook over naar de consument: hij eet misschien minder vlees dan vroeger, maar hij heeft wel meer aandacht voor de kwaliteit en de juiste bereidingswijze ervan. Hetzelfde geldt voor bier en koffie. We consumeren er minder van dan vroeger, maar we zijn er wel kritischer op geworden. Nu zijn kwaliteit, smaak en presentatie belangrijk. Bier is ook al lang niet meer het gele goedje dat je na de voetbal in sneltempo achterover gooit. Tegenwoordig hebben toprestaurants een uitgebreide bierkaart, combineert kaasmeester Michel Van Tricht zijn producten met bier in plaats van wijn en degusteer je het gerstenat uit een speciaal glas.

Zitten = roken

Wist je trouwens dat chefkok Gert De Mangeleer na zijn shift in restaurant Hertog Jan elke keer naar huis loopt? Tomorrowland biedt yogasessies aan. En zakenmensen beweren sport nodig te hebben om te kunnen presteren op het werk. Beweging krijgt een belangrijkere plaats in ons leven, en dan vooral bij mensen van wie je het misschien niet verwacht. Zitten is immers het nieuwe roken. Gelukkig heeft België heel wat stichtende voorbeelden in het voetbal, tennis, wielrennen boksen en zelfs bobslee! Dat laatste is een tak waar niet het grote geld te rapen valt, maar toch hebben de Bullets een gezonde ambitie om ervoor te gaan. Dat apprecieer ik wel: dat we niet meer rond onze eigen kerktoren kijken, maar internationaal durven denken.

Normaal in Amerika

Hetzelfde geldt voor onze artiesten. We hebben zoveel goeie kunstenaars die België op de culturele kaart zetten, maar met een conservatieve en bekrompen houding lukt dat niet. De interesse in kunst en cultuur groeit gelukkig wel nog steeds. Musea en expo’s krijgen elk jaar meer bezoekers over de vloer. En je ziet veel jonge creatievelingen met ambitie opstaan. Kunst hoeft trouwens niet tussen vier muren te hangen: loop rond in de steden en je zal zien dat ze veel cultuurminnaars kunnen bekoren. Antwerpen is altijd een populaire trekpleister geweest voor toerisme, maar intussen hebben de buitenlanders Gent ontdekt als verborgen parel. Persoonlijk vind ik ook Luik, Charleroi en Bergen heel fascinerende steden. Al zal Wallonië – en meer bepaald de Ardennen – wellicht het meest geassocieerd blijven met de bossen.

Zee, bossen, rotsen, heuvels, steden … België heeft het allemaal en dat slechts op drie uurtjes rijden. Ook in Europa zijn we perfect gelegen: heerlijk centraal. Daarom is dit land ook de ideale uitvalsbasis om mijn job te doen. Voor het werk ben ik heel vaak op reis, maar ik kom graag thuis in België. We hebben op alle vlakken heel veel te bieden, alleen beseffen het zelf niet altijd. We moeten ons talent dus ondersteunen, anders trekken ze naar het buitenland. En daar wordt België wel met grote interesse gevolgd.