1. Abdij van Stavelot

In de prachtige, overwelfde kelder van de Abdij van Stavelot wordt de prestigieuze geschiedenis van het Spa-Francorchampscircuit, door velen beschouwd als het ‘mooiste circuit ter wereld,’ opnieuw levendig voorgesteld. In een ander deel beleef je dan weer hoe het abdijprinsdom van Stavelot-Malmedy gedurende méér dan 1.000 jaar een enorme invloed uitoefende over een uitgebreid gebied dat de grenzen van België ver overschreed.

Ook poëzieliefhebbers komen in de abdij aan hun trekken dankzij het museum over de excentrieke dichter Guillaume Apollinaire. Tot slot ontdek je er de geschiedenis van een van de oudste kloosterfundamenten van België.

 

2. Dinant Evasion

Beleef onvergetelijke momenten in het schitterende decor van de Maas- en Lessevallei. Tijdens de kolkende Lesse-afvaart bewonder je onder andere kasteelruïnes, wilde rotsformaties, libellen en ijsvogels. Maar ook ontspanning en waterpret zijn verzekerd, in het bijzonder door de afdaling van twee watervalletjes. Bij Dinant Aventure verleg je dan weer je grenzen dankzij de touwbruggen, de deathride en de spiderdraad, het bomenparcours en de nieuwe XL Swing.

Tijdens een aangename rondvaart op de Maas passeer je sluizen, historische monumenten en de rijke flora en fauna van het Maasdal. Dankzij een tocht met een van de fluisterbootjes die langs het centrum varen, geniet je ten slotte van een prachtig panorama over Dinant.

 

3. Grotten van Han

Neem een duik onder de grond en ontdek de geologische wonderen van een van de mooiste grotten van Europa. Dankzij de nieuwe verlichting ontsluieren de galerijen zich als nooit tevoren (3* in de Michelin Gids). In het adembenemend mooie Wildpark van 250 ha kun je bovendien de Europese ‘big five’ spotten: beren, wolven, lynxen,... Het werd verkozen tot beste Wildlife park. Bezoek het in alle vrijheid te voet of met een safariwagen. Het Domein van de Grotten van Han bevindt zich in het hart van het eerste toekomstige Geopark van België, het Geopark Famenne Ardenne.

 

4. De Stichting Folon

In de hoeve van het Kasteel van Terhulpen, vlakbij Brussel, stelt de Belgische kunstenaar Jean-Michel Folon meer dan 500 werken (schilderijen, etsen, voorwerpen, beeldhouwwerken,…) tentoon. De interactieve museografie, uitgewerkt door de artiest, voert je mee op een verrassende reis.

In ‘Peyo - De Tentoonstelling’ doorloop je tot 27 augustus dan weer een chronologisch parcours met een groot aantal zeldzame documenten (originele prenten, schetsen,...). Zo wordt het ongelooflijke succesverhaal van de vader van de wereldberoemde Smurfen in beeld gebracht en maken we kennis met de meesterlijke beheersing van de stripkunst van Peyo.

 

5. Labyrint van Barvaux

Tussen 1 juli en 1 oktober beleef je een unieke ervaring in een maïslabyrint van maar liefst 11 hectare! Deze zomer gaat Aladdin de uitdaging aan om je samen met onder meer Jasmine, de Sultan, de Geest en Jafar mee te nemen naar het land van 1001 Nacht. Allemaal zijn ze op zoek naar de magische lamp en dat verloopt niet zonder horten of stoten. Durf jij dit heus pistespel aan waarbij je raadsels moet oplossen om vooruit te geraken in het labyrint?

Je hebt het al begrepen… voor zijn 20ste verjaardag biedt het Labyrint je een betoverende reis aan, vol verrassingen en verwondering. Een heerlijk avontuur voor het hele gezin en een uitnodiging om opnieuw in magie te geloven.

 

6. Museum van het Waalse Leven

Ontdek de tentoonstelling ‘Au nom du FOOT’. Is voetbal de godsdienst van de 21ste eeuw? Voor veel supporters is het veel meer dan een eenvoudige sport: voetbal drukt zijn stempel op het hele leven en geeft het een zin. Het kan mensen samenbrengen, maar ook scheiden.

Op het eerste gezicht hebben voetbal en godsdienst nochtans niet veel gemeen. Als je echter dieper kijkt, zie je dat ze beide doordrenkt zijn van sterke rituelen, aangrijpende gedeelde ervaringen met een menigte ‘geloofsgenoten’, gezag, strikte regels, idealen, deugden, bewondering en symbolen. Er is zelfs sprake van ‘voetbalgoden’ en supporters beschouwen voetbal als hun godsdienst.

De tentoonstelling ‘Au nom du FOOT’ is leuk voor iedereen. Jullie kunnen samen meedoen aan de voetbalquiz en jullie voetbalkennis testen, of met de gratis audiotour langs de bijzondere beelden en iconische voorwerpen lopen.

 

Voor meer informatie, ga naar www.wallonie-toerisme.be