“Het is immers belangrijk om ook de minder leuke kantjes te erkennen en daar open over te communiceren”, vertelt Kaat Bollen, seksuologe, relatietherapeute en zelf mama van een tweeling.
 

Waarom is ‘eerlijk ouderschap’ zo belangrijk?

“Als seksuologe en relatietherapeute zie ik vaak dat mensen te veel verwachten van hun partner. Een relatie is niet zaligmakend. Je moet er dus zelf voor zorgen dat je gelukkig wordt en voldoening haalt uit het leven. Op het vlak van partnerschap was ik me er dus al goed van bewust dat het belangrijk is om eerlijk te zijn met jezelf én tegenover je partner. Natuurlijk vertaalde ik dat ook naar mijn eigen relatie en privéleven.”

Ik verwachtte dat het moederschap zaligmakend zou zijn, maar tijdens en na de bevalling bleef de ‘roze wolk’ uit.
 

“Op het vlak van ouderschap en moederschap ben ik echter toch nog in een gelijkaardige val gelopen. Ik verwachtte enorm veel van het ‘mama zijn’. Voor ik beviel van een tweeling was ik ervan overtuigd dat het me compleet zou maken en me de ultieme voldoening zou geven. Ik hoorde iedereen praten over de ‘roze wolk’ en zag op sociale media niets dan verheerlijkende foto’s van kinderen en moeder-kindmomenten. Onbewust verwachtte ik dus dat het moederschap zaligmakend zou zijn, maar dat is natuurlijk helemaal niet zo.”
 

Hoe verliep het dan bij jou?

“Tijdens en na mijn bevalling bleef de roze wolk uit. Het speelde uiteraard mee dat het in mijn geval om een tweeling ging die dan ook nog eens te vroeg werd geboren. Ook had ik een zware zwangerschap achter de rug, waarbij ik vaak misselijk was, heel wat kilo’s afviel en vaak plat moest liggen. Dat had een groot effect op de beleving van mijn zwangerschap en de eerste maanden na de bevalling. Het was dus best wel frappant om in mijn eigen privéleven tot die conclusie te moeten komen.”

Veel vrouwen zijn beschaamd wanneer ze niet kunnen genieten van hun zwangerschap. Daarom durven ze er vaak ook niet over te communiceren.

“Sindsdien ben ik me ervan bewust dat niets in het leven zaligmakend is. Het komt erop aan om een realistische kijk te hebben. Je moet gewoon durven te zeggen dat het soms zwaar en frustrerend is, en dat je het soms even niet meer ziet zitten. Dat is trouwens helemaal niet erg, die momenten mogen er ook zijn. De volgende dag zal het dikwijls wel weer beter gaan.”
 

Hoe voelde je je toen je merkte dat die roze wolk uitbleef?

“Tijdens mijn zwangerschap zeiden veel mensen me ‘geniet er nog van’, terwijl ik bij mezelf dacht ‘ik ben al blij als ik het overleef!’ Ook de eerste weken na de bevalling was het overleven. Ik was voor een stuk teleurgesteld in mezelf omdat ik niet op een natuurlijke manier kon bevallen, wat ik heel graag wilde. Het eerste kindje lag echter in stuit, waardoor dat niet mogelijk was.”

“Daarnaast kwam de borstvoeding niet op gang. De eerste maand probeerde ik af te kolven, maar dat was een hel. Ook daar moest ik dus mee stoppen. Bovendien slaagde ik er maar niet in om ervan te genieten. Ik voelde me daar enorm schuldig over en heb mijn mindset dus echt moeten bijstellen.”
 


 

Hoe belangrijk is het volgens jou om hier open over te communiceren?

“Ik ben er zeker van dat veel zwangere vrouwen en jonge moeders hiermee worstelen. Toch wordt er nog niet veel over gesproken. Daarom probeer ik hier nu mee naar buiten te komen, zodat anderen er zich bewust van worden dat het soms ook heel zwaar kan zijn. Aan de reacties te zien op sociale media ben ik zeker niet de enige en hebben velen nood aan deze andere stem. Hoe hoger de verwachtingen, hoe groter de teleurstelling wanneer de realiteit daar niet aan voldoet. Het komt er dus op aan om de lat voor jezelf niet te hoog te leggen, want anders kan je niet anders dan teleurgesteld zijn. Dat geldt trouwens ook bij oudere kinderen.”

Ik ben ervan overtuigd dat als ik geen beroep had gedaan op mijn netwerk, ik goed op weg was naar een postnatale depressie.
 

“Velen zijn beschaamd wanneer ze niet kunnen genieten van hun zwangerschap. Daarom durven ze er vaak ook niet over te communiceren. Zelf heb ik dat wel proberen te doen, en daardoor heb ik ook heel wat hulp gekregen van bijvoorbeeld mijn ouders. Een oud gezegde stelt ‘it takes a village to raise a child’, en dat is ook zo. In onze individualistische maatschappij is dat echter niet zo eenvoudig en komt heel veel op de schouders van de moeder terecht.”

“Ik ben ervan overtuigd dat als ik geen beroep had gedaan op mijn netwerk, ik goed op weg was naar een postnatale depressie. Het is dankzij mijn netwerk dat ik erdoor ben geraakt, maar daarvoor heb ik dus wel de drempel moeten overwinnen om erover te communiceren.”
 

Welke invloed heeft zwanger worden op het seksleven?

“Wanneer een koppel actief probeert om kinderen te krijgen, dan heeft dat een enorme invloed op hun seksleven. Ook de eerste jaren na de bevalling zijn voor veel koppels een kritische fase. De seksbeleving zal dan immers niet hetzelfde zijn dan ervoor, en dat is oké. Wel is het belangrijk om de seks op een bepaald moment terug op te pikken en je er als koppel dus niet bij neer te leggen. Ik raad alle jonge ouders aan om hun partnerschap goed te bewaken en ondanks de drukte zeer bewust tijd vrij te maken voor elkaar. Intimiteit kan trouwens vele vormen aannemen. Het hoeft niet per se altijd seks te zijn.”