We houden het in de winter allemaal graag warm en knus in huis, liefst zo efficiënt mogelijk en tegen een zo laag mogelijke prijs. Maar wat is nu juist de beste manier? 


Steven Van der Perre, verantwoordelijke Energy Marketing aardgas en elektriciteit bij Antargaz, geeft tekst en uitleg over de verschillende manieren om je huis te verwarmen.


 

“Om meteen duidelijkheid te scheppen: de beste manier om je huis te verwarmen, bestaat niet. Alles is afhankelijk van je persoonlijke woonsituatie. Moet je woning nog gebouwd worden, of woon je in een oud huis? Werd bij het bouwen van je woonst aandacht besteed aan de isolatie? En heb je budget om te investeren in hernieuwbare energiebronnen die zichzelf pas jaren later zullen terugverdienen?”

 

Passief huis: weinig energie nodig
 

“Stel dat je in een zeer goed geïsoleerde woning woont, zoals een zogenoemd passief huis. Dan blijft de weinige warmte die je nog moet opwekken lang in huis hangen. Vloerverwarming gecombineerd met een gascondensatieketel kan hier dan een goeie keuze zijn. De vloerverwarming zorgt voor veel comfort - wist je trouwens dat het systeem in de zomer je huis ook kan afkoelen als het te warm wordt? Als alternatief voor de ketel, kan er ook gekozen worden voor een warmtepomp. Al is het plaatsen van een warmtepomp bij renovatie niet altijd mogelijk en is het ook een duurdere oplossing dan een ketel. Ook elektrische convectoren zijn een slimme keuze bij goed geïsoleerde huizen. Dat zijn kleine elektrische verwarmingstoestellen die kort, maar krachtig heel wat warmte kunnen opwekken. Ze vragen dan eventjes heel veel energie, maar door de goede isolatie in huis stijgt de temperatuur snel en schakelen ze zichzelf ook heel snel weer uit. De elektriciteit zou je dan kunnen opwekken met zonnepanelen of gewoon van het net halen.”

 

Minder goede isolatie: aardgas
 

Door al je energievoorzieningen aan één leverancier toe te vertrouwen, maak je het jezelf gemakkelijk.

“Wie in een minder goed geïsoleerd huis woont, zou er in de eerste plaats moeten aan denken om het beter te isoleren. De overheid voorziet hiervoor ook in subsidies. Hoe beter je je huis kunt isoleren, hoe langer de warmte blijft hangen en hoe minder energie je nodig hebt. Voor wie in een niet goed geïsoleerde woning woont, is elektrische verwarming een hele dure oplossing. Hier kies je dan beter voor gas. Wie er toegang toe heeft, sluit zich dan best aan op het aardgasnetwerk. Voor aardgas heb je een ketel en een gasaansluiting nodig. Je kiest best voor een condensatieketel met een hoog rendement. De verwarmingstoestellen die overal in huis hangen, warmen bij het aanslaan van de ketel op en geven lokaal hun warmte af die zich verder verspreidt in huis. Ook met aardgas kan je kiezen voor vloerverwarming.”

 

Wat zonder leidingen?
 

“Bij heel wat mensen lopen de leidingen voor aardgas tot aan hun voordeur. Maar wie pech heeft of wie afgelegen woont, moet het soms zonder doen. Zelfs dan is het nog altijd mogelijk om met gas te verwarmen en heb je de keuze om het milieu-onvriendelijkere mazout of de duurdere elektrische opties links te laten liggen. Dankzij propaangas in tanks geniet je van dezelfde voordelen als aardgas dat via de leidingen komt. De tanks krijgen boven- of ondergronds bij je thuis een plek en worden, afhankelijk van je verbruik, ongeveer jaarlijks bijgevuld. Propaan heeft veel voordelen. Het zorgt voor een lagere CO2-uitstoot dan mazout en kan niet zorgen voor grondvervuiling - veel beter voor het milieu dus. Een nieuwe condensatieketel op gas is ook een stuk goedkoper. Bovendien kan je met je propaanaansluiting onmiddellijk overschakelen op aardgas als er een aardgasaansluiting wordt gelegd in je straat. Bij mazout heb je een nieuwe ketel nodig en dat vraagt dus om een grotere investering.”

 

Alle diensten bij één leverancier
 

“Moet je voor elke dienst bij een andere leverancier aankloppen? Zeker niet. Er bestaan leveranciers op de markt die zowel elektriciteit, aardgas als propaangas in tanks aanbieden. Door al je energievoorzieningen aan één leverancier toe te vertrouwen, maak je het jezelf veel gemakkelijker en hoef je maar één factuur na te kijken op het einde van de maand.”