Maar hoe kies je nu de mooiste of duurzaamste exemplaren? Gerty Boffin, Product Manager bij tegelspecialist Impermo, zet de trends op een rijtje.
 

Een tegel kies je niet zomaar. Vloertegels leg je voor jaren, misschien zelfs levenslang. “Vraag je daarom eerst een aantal zaken af”, zegt Gerty Boffin van Impermo. “Hoe leef je? Heb je een gezin met kinderen of ben je single? Zijn er huisdieren? Hoe groter het aantal personen in huis, hoe groter de kans op vlekken en hoe belangrijker de keuze voor onderhoudsvriendelijk en duurzaam materiaal. Uiteraard is de stijl van de woning ook een factor. Leef je in een landelijk huis of in een strakke nieuwbouw? Welke ruimte wil je inrichten? Gaat het om een vochtige omgeving? Wil je grote ruimtes creëren of net kamers afbakenen? En wat is je budget? Bekijk het totaalconcept: hoe maak je er een mooi geheel van. Wij raden aan om met staaltjes te werken en die in de ruimtes uit te proberen. Zo krijg je een duidelijke impressie van het resultaat.”

 

Groot, groter, grootst
 

De trend van het moment zijn grote tot zelfs XXL-tegels. “Tegels met afmetingen van 120 op 60 centimeter of zelfs 150 op 75 centimeter zijn in”, vertelt Boffin. “De grootte van de tegels bepaalt hoe je de ruimte beleeft. Grote tegels vergroten het ruimtegevoel en zorgen voor rust en eenvoud. Zowel in de badkamer, keuken als leefruimte worden ze vaak gebruikt. In kleinere ruimtes komen ze minder tot hun recht. Bovendien zijn ze een alternatief voor de duurdere epoxy- of betonvloeren. Producenten van voegwerk hebben zo veel verschillende kleurtinten op de markt gebracht, dat je een bijna naadloos effect krijgt.”
 


 

Karaktervolle keramiek
 

De tegelklassiekers van vroeger zijn aan een revival bezig in de vorm van keramische tegels. Die opmars is al langer aan de gang, maar de techniek op dat vlak staat niet stil. De prints en texturen worden mooier, gedetailleerder en natuurgetrouwer. “Onder meer de keramische natuursteenvarianten komen steeds beter tot hun recht. Er bestaan zo onder meer variaties op de Italiaanse natuursteen, waarin keivormige gesteentefragmenten worden verwerkt. Een natuursteentegel is gevoeliger voor krassen en vlekken. De keramische versies zijn makkelijker in onderhoud en budgetvriendelijker, maar behouden toch het karakteristieke uiterlijk van de natuursteen.”

 

Terrazzo en Belgische hardsteen
 

Een andere klassieker die in een modern jasje is gestoken, is de terrazzo. “Dit type tegel refereert naar de interieurs uit de jaren 60 en is een echte blikvanger in de woning. Ideaal voor in de badkamer of toegangshal”, aldus Boffin. “De tegels met betonlook met stukjes natuursteen in verwerkt heb je ook in een duurzame keramische versie en in diverse kleuren.” Ook de Belgische hardsteen blijft in trek. “Deze grijs-blauwe tegel wordt nog vaak gebruikt in landelijke interieurs, vaak in combinatie met houten elementen. Ook hier zijn grote formaten populair.”

 

Nostalgische patronen
 

Een andere trend zijn de kleurrijke tegeltjes met patronen. “Deze tegels in fleurige pasteltinten of contrastrerend zwart-wit worden vaak gelegd in kleinere ruimtes zoals het toilet of de hal”, legt Boffin uit. “Ze worden ook toegepast tegen de keuken-, badkamer- of douchewand en lijken op de cementtegels die in de belle-époque populair waren. Hoewel de keramische versies toch een authentieke, nostalgische uitstraling hebben, zijn ze minder poreus en slijtvaster dan de cementen versies. Ze geven een hippe toets aan de ruimte en passen zowel in een strak stadsappartement als in een landelijke woning. Je kan ze perfect combineren met strakkere tegels.”
 


 

Warme houtlook
 

Bijzonder populair zijn de keramische tegels met houtlook, die zowel in het interieur als op het terras worden gebruikt. “Omdat de prints steeds mooier en echter worden, blijft deze tegel erg gewild. Het verschil met de houten parketten is nauwelijks zichtbaar. Er bestaan al bredere versies van 30 centimeter, waarbij je nog nauwelijks de voegen ziet. Sommige varianten zijn voorzien van houtnerven, wat een natuurlijke look geeft en de warme beleving van hout behoudt. We zien de keramische tegel met houtlook ook op het terras opduiken, vaak om de woonkamer te verlengen met de buitenruimte”, legt Gerty Boffin uit.

 

Stijlvolle marmerimitaties
 

Een andere revival is er voor marmer, dat zowel in de keuken als in de badkamer wordt gebruikt, hetzij op de vloer, als spatwand of als werkblad. “Het authentieke Bianco Carrara-marmer duikt op, vaak in combinatie met parket of keramiek met houtlook. Marmer zorgt voor een luxe-uitstraling, maar heeft wel een prijskaartje. Voor de liefhebbers zijn er keramische imitaties die het uiterlijk van het marmer combineren met duurzaamheid en bovendien veel budgetvriendelijker zijn.”