Geen enkele energievorm of technologie is vandaag in staat om de gewenste evolutie in het energielandschap alleen te dragen en alle bestaande energiebronnen en technologieën zullen nog lange tijd noodzakelijk zijn om elke woning op een comfortabele, betaalbare en efficiënte manier te kunnen blijven verwarmen.

 

Moderne installaties
 

Als we inzoomen op het verwarmen van ons bestaand gebouwenpark, dan moeten we enerzijds inzetten op het zo efficiënt mogelijk isoleren van deze woningen en anderzijds op de modernisering van de verwarmingsinstallatie. Energie die we niet verbruiken of niet nodig hebben, is nog altijd veruit de beste besparing. De verwarmingssystemen op stookolie spelen daarin een belangrijke rol. Vandaag wordt in ons land 1 op de 3 woningen verwarmd met stookolie. Een fossiele brandstof die al decennialang bewijst een zeer betrouwbare, veilige en goedkope brandstof te zijn. Moderne verwarmingsketels op stookolie zijn bovendien zeer zuinig in verbruik en verminderen de belasting op het milieu. Onterecht worden deze nieuwe systemen vaak over dezelfde boeg gegooid als de oude ketels van de vorige generaties. Door het zeer hoge rendement van deze moderne stookolieketels kunnen we gemakkelijk tot 30% besparen in vergelijking met oude installaties van 20 jaar of meer.

 

Veranderend landschap
 

Dus veranderen van energie is zeker niet de beste optie. Het combineren van verschillende bronnen is dat op termijn misschien wel. Want wie nog een stap verder wil gaan, kan de stookolieketel naadloos combineren met hernieuwbare energie via een warmtepompboiler, zonneboiler of warmtepomp. Daardoor dring je de belasting op het milieu nog verder terug en daalt je verbruik van stookolie nog meer. Op die manier wordt verwarmen met stookolie een onmiskenbare troef in het veranderende energielandschap.

Met deze hybride installaties op stookolie kan men bovendien perfect inspelen op de wisselvallige beschikbaarheid van hernieuwbare energiebronnen zoals zon en wind. Voor de consument betekent het bovendien dat hij de controle behoudt op de prijs die hij voor zijn energieverbruik betaalt, zijn steentje bijdraagt aan een betere leefomgeving en toch zijn warmtecomfort behoudt.

 

Onderzoek
 

De stookolie van vandaag is niet meer hetzelfde product als dat van weleer. Vandaag is stookolie zwavelarm, wat een optimale verbranding garandeert. De petroleumsector doet tegelijk veel inspanningen en investeert in onderzoek naar duurzame vloeibare brandstoffen. Bovendien blijven de fabrikanten van toestellen investeren in het ontwikkelen en verbeteren van de stookolieketels.