De keuken en woonkamer worden dikwijls als één geheel bekeken. Daarom wordt bij het ontwerp steeds vaker gestart vanuit de keuken, om dan diezelfde stijl door te trekken naar de woonkamer en zelfs andere delen van het huis. Zo ontstaat een evenwichtig geheel. Het eiland is overigens haast niet meer weg te denken uit de hedendaagse keukens. De meeste mensen willen dan ook dat het zo goed mogelijk in de woonkamer geïntegreerd is, met dezelfde warme materialen die ook elders in de ruimte terugkomen.

 

Warme materialen
 

Vroeger maakte men in keukens veel gebruik van koele materialen, zoals inox. Vandaag worden deze steeds meer vervangen door inox met een laagje koper of messing. Zulke materialen combineren veel mooier met warme elementen zoals hout en marmer. Marmer is dan ook helemaal terug van weggeweest. Er bestaan trouwens heel wat verschillende soorten marmer op het vlak van afkomst, tekening, kleur, enz. Ook de Scandinavische look, met geborsteld hout, is vandaag heel erg in trek.

 

Apparaten worden subtieler en ergonomischer
 

Er zijn vandaag innovatieve vaatwassers beschikbaar waarvan de onderste korf heel makkelijk omhoog wordt gelift. Dat is ergonomischer, want zo belast je je rug minder bij het in- en uitladen. Er zijn nu zelfs dampkappen op de markt die geïntegreerd zijn in de kookplaat. Zo krijg je één toestel dat twee functies vervult. Op het vlak van performantie zijn bepaalde types alvast vergelijkbaar met de klassieke dampkappen. Een aparte dampkap of luifel is dus niet langer nodig.

Naast het feit dat dit je heel wat plaats bespaart, is het ook mooier en minimalistischer. Je keuken zal er zo minder uitzien als een (werk)keuken, en dus beter opgaan in de rest van de woonkamer. Om diezelfde reden worden ook de oven en microgolfoven tegenwoordig vaak verborgen achter een indraaibare schuifdeur.

 

Maatwerk is cruciaal
 

Door de toegenomen aandacht voor ergonomie is er een groeiende vraag naar maatwerk. Het is daarbij belangrijk dat de hoogte van het werkblad aangepast is aan de grootte van de persoon die in de keuken zal werken. Daarnaast dient de kastruimte daaronder zo optimaal mogelijk te worden benut. Ook de toestellen worden best op de juiste aangepaste hoogte geplaatst. Een goede keuken is dus altijd ontworpen op maat van de gebruikers en hun voorkeuren, lengte, gezinssituatie, huisdieren, enz. Een duidelijk gesprek vormt hiervoor de basis.