Lode Broeders, Managing Director bij Caparol, legt uit.


 

Waarop moeten we letten bij het kopen van binnenmuurverf?
 

“Bij ieder project moet je rekening houden met de ondergrond en de ruimte. Een plafond in de woonkamer of muur in de keuken vragen om een aangepaste oplossing. Beginnen doe je hoe dan ook met een laag primer. Die is nodig om de ondergrond voor te bereiden, vlekken te verbergen, absorptieverschillen te vermijden, licht te isoleren en de hechting van de kleurlaag te bevorderen. Een goede verf bevat meer pigment en bindmiddel waardoor je een veel grotere dekking hebt. Dat zijn meteen ook de duurste ingrediënten van een verf. Zij staan niet alleen voor de dekking in, maar ook voor de kwaliteit van de verffilm. Een goedkopere verf bevat minder van beide ingrediënten, de dekking is dan vooral te danken aan de vele vulstoffen. De kleur blijft bij een goedkope variant minder lang mooi en ook de afwasbaarheid zal minder goed zijn.”

Bij de keuze van verf moet je rekening houden met de ondergrond en de ruimte: muren in een keuken, kinderkamer of badkamer hebben andere vereisten.
 

“Op vlak van het soort bindmiddel kies je best voor acryl. Acrylaten zijn nieuwer en elastischer. Acryl is bovendien een ademend systeem, je kan het om die reden ook op een muur met een lichte vochtigheid aanbrengen. De verf is ook beter afwasbaar en dus ideaal voor een keuken of gewoon een huis met kleine, tekengrage kinderen. (Lacht) Vlekken verwijderen kan een probleem vormen bij goedkope verven, die gaan namelijk al snel blinken als je er te hard op wrijft. Je kan goedkope verven ook niet retoucheren, want dan krijg je een kleurverschil.”
 


 

Zegt de prijs van een verf echt zo veel over de kwaliteit?
 

“Niet altijd. Maar je mag er toch van uitgaan dat je geen kwalitatieve verf vindt onder de 20 euro per liter. Het lijkt aanvankelijk een grotere kost, maar je krijgt dan wel waar voor je geld. Wie kostenbesparend wil verven, kiest net voor een duurdere, maar kwalitatievere verf, omdat je dan veel minder lagen verkwist. De kleur komt bovendien veel mooier uit als je voor kwaliteit kiest. Geloof me, er zijn heel wat mensen die éérst verven met een goedkopere verf om dan alsnog voor kwaliteit te kiezen. Frustraties kunnen hoog oplopen als de kleur op een muur oneffenheden vertoont.”

 

Is het noodzakelijk om altijd een primer te gebruiken?
 


Wie kostenbesparend wil verven, kiest best voor een duurdere, maar kwalitatievere verf, omdat je dan veel minder lagen verkwist.
 

“Nee, dat hangt af van de soort ondergrond en de kwaliteit van de verf die je aanbrengt. Wil je geen gebruikmaken van een primer, dan kies je best voor een isolerende verf. Het heeft in verftermen niets te maken met akoestiek, maar met het afsluiten van de ondergrond. Een verf die isolerend werkt, kan je aanbrengen op een ‘bevuilde’ muur met nicotine-aanslag, gedroogde vochtvlekken, roetvlekken en bestanddelen die verkleuren en aniline bevatten in de ondergrond. Als je verf hebt zonder isolerend effect, dan moet je eerst een isolerende primer aanbrengen.”

 

Caparol biedt ook biobased verven aan, zijn die even kwalitatief als de niet duurzame variant?
 

“Zeer zeker. Wij behoren in de ontwikkeling van duurzame verf al jaren tot de voorhoede, al lang voor duurzaamheid een modewoord was. Onze ‘Clean Climate’-verven zijn producten zonder allergenen en tegen straling, met respect voor het milieu. Ze worden daarom zelfs gebruikt in ziekenhuizen, kinderopvangcentra en rusthuizen. Die verf biedt dezelfde kwaliteit als de traditionelere producten. Duurzaamheid en energiebesparing behoren dan ook al lang niet meer tot het exclusieve terrein van idealisten en dromers. Integendeel: bewust omgaan met de leefomgeving en onze natuurlijke hulpbronnen is voor eigentijdse ondernemingen ook een zakelijk uitgangspunt. Ons bedrijf staat bekend voor zijn kwalitatief hoogstaand productassortiment, we zouden dus nooit een beslissing nemen in functie van kortetermijnwinsten. Ons researchteam gaat voortdurend op zoek naar innovatieve manieren om verf nog beter te maken: voor de consument én het milieu. Zo hebben we vorig jaar de eerste binnenmuurverf geïntroduceerd op basis van 100% herwinbare grondstoffen.”
 


 

Waarop moeten we letten bij schilderwerken aan de gevel?
 

“In bijna alle gevallen moet een expert ter plaatse komen om te zien wat de noden zijn. Je moet er op letten dat de verf vocht doorlatend is, want anders wordt de verf losgeduwd met afbladdering tot gevolg. Heel wat gespecialiseerde verfzaken geven gratis advies over de gevel, maak daar dan ook gebruik van. Er bestaan buitenmuurverven die bijvoorbeeld niet geschikt zijn voor ons klimaat. Die functioneren perfect in Zuid-Europa, maar bij ons zorgen ze voor algen en mos. Er bestaat verf die ervoor zorgt dat de gevel veel langer proper blijft, omdat de regen het vuil gemakkelijk wegspoelt. Je kan in het straatbeeld goed zien wie advies heeft ingewonnen bij een professionele schilder en wie niet. Er zijn gepleisterde woningen die mooi blijven, terwijl andere gevels er ronduit smerig uitzien door het vuil dat zich heeft kunnen hechten. Er schuilt veel technologie in goede gevelverf en daarmee kan een verfmerk zich onderscheiden.”