Bart De Winter, directeur van Anders Reizen, weet wat we zoeken en waar het te vinden.
 

Lichtvoetig en respectvol
 

“Het opzoeken van authentieke ervaringen te midden van ongerepte natuurpracht is meer dan een trend, mensen hebben dit nódig. We hebben steeds meer de behoefte om te ontsnappen aan de hectiek van alledag.”

“Al wandelend bestrijk je een kleiner gebied, maar je neemt het met al je zintuigen in je op. Er zijn weinig manieren waarop je de omgeving zo intens kan ervaren. Wandelen kan ook op alle mogelijke niveau’s en is dus geschikt voor alle leeftijden.”

De Balkan, Albanië, Montenegro, Scandinavië… zijn nu de nieuwe trekpleisters voor wandelaars.

“De vraag naar wandelreizen kent een opmerkelijke groei. Anders Reizen speelt hierop in, mét eerbied voor de plekken waar we onze reizen aanbieden. We handhaven een visie waarin we de impact van onze aanwezigheid tot een minimum willen beperken. Ons aanbod focust op rust, authenticiteit en eerbied voor de natuurlijke omgeving.”

“Daarom beperken we onze groepen meestal tot 14 personen of kleiner. Een mentaliteit van opportunistisch massatoerisme zou in deze context volledig misplaatst zijn. Ondanks alles heeft de mens nog steeds zijn plek in de vrije natuur, maar dit moet evenwichtig worden aangepakt. Op deze manier kunnen we het ecologisch bewustzijn ook bij de deelnemers mee versterken.”
 

Europa aan je voeten
 

“Binnen deze groeiende tendens merken we bij de Belg een verschuiving in de favoriete bestemmingen. De verre reizen naar spectaculaire locaties zoals Nieuw-Zeeland, Tanzania, Zuid-Afrika of Thailand krijgen meer en meer concurrentie van nieuwe, meer nabije oorden. De Balkan, Albanië, Montenegro, Scandinavië… zijn nu de nieuwe trekpleisters voor wandelaars.

Ook culturele bestemmingen kunnen een uitermate helende werking hebben.

“Ongerept Europa zet zich op de kaart als alternatief voor klassiekers als Italië, Spanje, Frankrijk of het VK. Dit heeft diverse redenen: In Europa vind je zowat alle natuurlijke decors op een zakdoek en valt er nog heel wat te ontdekken.”

“Tegelijk kunnen we er niet omheen dat veiligheidsgevoel zeker meespeelt. De recente geopolitieke incidenten wereldwijd, en in Noord-Afrika in het bijzonder, eisen hun tol, al blijft zeker Marokko het nog steeds goed doen. Ook kleinere binnenlandse wandelweekends of ééndaagse staptochten zijn steeds meer in trek.”
 

De juiste dosis sociale interactie
 

“Het kleinschalige karakter van onze wandelreizen is aantrekkelijk om diverse redenen. De minimale ecologische impact en de rust zijn absolute troeven, maar ook de evenwichtige balans tussen sereniteit en sociaal contact wordt erg gewaardeerd. Dit zijn intieme ervaringen, die je tegelijk ook deelt.”

“We stellen zelfs vast dat onze reizen worden aanbevolen door medisch/psychologische verwijzers om mensen weer helemaal tot zichzelf te laten komen. Het hoeven trouwens niet perse natuurwandelingen te zijn. Ook culturele bestemmingen kunnen een uitermate helende werking hebben.”

“Om in te spelen op de actuele noden van het publiek, mikken we op een aanbod dat nauw aansluit bij wat mensen nodig hebben. Er zijn bijvoorbeeld ook reizen of wandelingen waarin specifieke thema’s zoals fysieke yoga worden aangereikt.”

“Recent is er ook een wandelweekend met als thema de bestseller: Het verborgen leven van bomen, geschreven door Peter Wohlleben. Vanuit een verrassende, inspirerende benadering dagen we zo mensen uit om hun fysieke en mentale horizonten te verleggen.”In samenwerking met: