Het rijke Ardense verleden

In het zuidoosten van België wacht u een bijna ongeschonden natuurlandschap, rijk aan fauna en flora, waar u verschillende pittoreske dorpjes kunt ontdekken en met de folklore en kunstnijverheid van de streek kunt kennismaken. Wandelingen voeren u naar oude kastelen, burchten en citadellen die getuigen van het rijke Ardense verleden.

Ook liefhebbers van de recente geschiedenis komen aan hun trekken. In de streek vindt u verschillende sporen van de Eerste Wereldoorlog en van het Ardennenoffensief. In Bastenaken, La Roche, Sankt-Vith, Aarlen of Neufchâteau kunt u herdenkingsmonumenten, begraafplaatsen en musea bezoeken.

U hebt ongetwijfeld al gehoord over de vermaarde grotten van Han-sur-Lesse. Kalksteen en regendruppels boetseren samen jaar na jaar, eeuw na eeuw, de weelderige vormen van de grotten. De schoonheid van de druipstenen,  in de vorm van stalactieten, stalagmieten, zuilen en draperieën, hebben veel  weg van artisanale sculpturen, en zijn allemaal het werk van de rivier de Lesse. De voettocht door de onderwereld van Han-sur-Lesse is een wandeling door de fantasie van de natuur.

Je passeert verschillende zalen die luisteren naar namen als Vigneron, Draperieën of Styx. Onderweg zie je mosjes en varens die het leven aanklampen bij het schaarse, warme kunstlicht. Vleermuizen fladderen rond en bij de uitgang trillen grotspinnen in hun web.

Wandelen tussen de wilde dieren

Minder bekend is dat deze voor Europa unieke grotten in een prachtig domein liggen, dat zijn 3 sterren in de groene Michelingids zeker verdient. U kunt er met het hele gezin mooie wandelingen maken en van dichtbij de wilde dieren bewonderen die er in semivrijheid in hun natuurlijke omgeving leven. Herten, damherten, everzwijnen, maar ook wolven, steenbokken en zelfs bruine beren nodigen u uit hen in alle veiligheid te komen bekijken langs het wandelpad van 5 km. Met de comfortabele safariwagen kunt u een soortgelijke route volgen om van deze uitzonderlijke plek te genieten.

Wie Han-sur-Lesse zegt, denkt ook aan de Lesse en de Semois: twee rivieren die synoniem staan voor sportactiviteiten. Laat u meenemen door het water: vaar met een kano of kajak de vallei af en ontdek tal van verborgen pareltjes. Vertrekkende vanuit Dinant of Bouillon zijn er verschillende formules voor alle leeftijden beschikbaar, zodat zo veel mogelijk mensen van deze uitzonderlijke omgeving kunnen genieten.

Gastronomie

Een bezoek aan de Ardennen zonder te proeven van de plaatselijke gastronomie is haast ondenkbaar. Er bestaan verschillende formules voor een gastronomisch weekend. Het beroemde bier van Orval, dat in de abdij wordt verkocht, is een van de 7 trappistenbieren wereldwijd, terwijl de Maitrank, het symbool van de stad Aarlen, steeds meer aanzien verwerft onder de geparfumeerde aperitieven.

De beroemde Ardense ham wordt nu al twee millennia volgens dezelfde regels der kunst geproduceerd, volgens specifieke normen die worden gepromoot door de Association pour l’Usage et la Défense de l’Appellation (Vereniging voor het Gebruik en de Verdediging van de Ardense Ham en zijn Benaming).

Twijfel dus niet langer: tal van hotels, vakantiehuizen en bungalows openen graag hun deuren voor een gastvrij verblijf in een streek vlak bij huis, waar u zich toch in een totaal andere omgeving waant.