Liefhebbers van natuur, sport, recreatie en cultuur zijn in België op de juiste plaats. Waar, vraag je? De Ardennen. Ideaal om een frisse neus te halen na een stressvolle week, of als avontuurlijke vakantiebestemming voor het hele gezin. Het hellende landschap van de Ardennen is een divers gebied met prachtige heuvels en uitgestrekte bossen, snelstromende riviertjes en gezellige dorpjes.

Voor elk is er wat wils dus. De Ardennen zijn gelegen in het zuiden van België, en strekken zich uit over een gebied van meer dan 11.000 km². Het landschap van de Ardennen is niet overal hetzelfde; de verschillende gebieden zijn in volgende regio’s opgedeeld:

 • De Hoge Venen
  Het hoogste gedeelte van de Ardennen wordt gevormd door de Hoge Venen; waar het grootste natuurreservaat van België zich bevindt. De Hoge Venen bestaan voornamelijk uit venen en moerassen, maar ook uit heide, bossen en graslanden. Het hoogste punt van de Hoge Venen is bijna 700 meter hoog. Wandelaars kunnen hun lust er botvieren.
   
 • De Famenne
  In het midden van Wallonië ligt de Famenne; een vruchtbaar gebied waar akkers en heuvels bedekt worden door naald- en loofbossen. Daarnaast kenmerken riviertjes en gezellige dorpjes het landschap. Ook onder de grond is er van alles te zien. Door de werking van het water zijn de kalksteenrotsen door de jaren heen uitgesleten, wat gezorgd heeft voor de vorming van druipsteengrotten. Zo vind je er de bekende grotten van Han, een echte toeristische trekpleister.
   
 • Luxemburg
  Deze provincie wordt ook wel ‘Les Ardennes authentiques’ genoemd. Het stoere gebied houdt huis aan burchten die flankeren op heuveltoppen en rivieren die razendsnel door de ruige natuur stromen. De Ourthe is de bekendste rivier, en trekt jaarlijks veel kajakkers aan.
   
 • Pays de Gaume
  In het zuiden van Luxemburg ligt het gebied Gaume, ook wel ‘de kleine Provence’ genoemd omwille van zijn zachter klimaat. De huizen zijn opgetrokken uit geelroze kalksteen en bedekt met rode dakpannen. In het uitgestrekte gebied met beboste lage heuvels stroomt de Semois. In het dorpje Virton vind je gezellige restaurants en kan je wijn proeven die in de Gaume nog steeds ter plaatse gemaakt wordt.

Hou je van sport en spel? Snuif je graag wat cultuur in eigen land op? Of wil je simpelweg genieten van de mooie natuur? Ieder diertje zijn pleziertje. Wij somden alvast enkele activiteiten op die jij in je eentje, of met je hele gezin, ondernemen kan in de Ardennen.

Wandelen en fietsen

Een bonte verzameling van duizenden kilometers bewegwijzerde paden door tal van landschappen, streken en kleuren zorgt ervoor dat elke natuurliefhebber zijn of haar hart er kan ophalen. Verken bijvoorbeeld de streek van de Hoge Venen en Spa. Ontdek talrijke mineraalbronnen in de omliggende bossen van Spa, en trek er een dag op uit om te genieten van de thermen, waar thermaalbaden, warmwaterbronnen en stoombaden meer dan 10.000m² in beslag nemen. Loop langs de wandelpaden in de Hoge Venen om de originele landschappen en fauna en flora te ontdekken. Plan je route langs de bekende Baraque Michel, de Mont Rigi of het Signal de Botrange en vergeet zeker je camera niet.

Gezellige dorpjes

De Ardennen staan ook bekend om hun kleine, pittoreske dorpjes. Precies ja, net zoals op de postkaartjes. Enkele schilderachtige voorbeelden waar je zeker een kijkje moet nemen:

Crupet: een charmant dorpje dat tegen de flank van een nauwe, beboste vallei gebouwd is en bestaat uit 17de-, 18de- en 19de- eeuwse huisjes, en boerderijen uit zand- en witte kalksteen.
Laforêt: dit dorpje, dat te midden van het groen en de akkers ligt, is gelegen op de linkeroever van de Semois. Het strekt zich uit langs twee parallelle straten die aan weerszijden van een kerk liggen. Aan beide uiteinden van het dorp vind je oude drink- en wasplaatsen die onder monumentenzorg geplaatst zijn.

Cultuur

Het erfgoed en de kunstenaars van de Ardennen zijn gekend over de hele wereld. Met een uitzonderlijk museumaanbod dat voortdurend vernieuwd wordt, een rijke erfenis van zijn industrieel verleden, en een uitgebreid cultureel aanbod wordt zelfs het hart van de grootste cultuurbarbaar verwarmd. Ga zeker eens een kijkje nemen in het kunstmuseum Le Grand Curtius. Bezoek oude mijnsites, imposante kastelen en burchtruïnes, en vergeet de abdijen in Maredsous en Orval niet. Ook de citadel van Dinant zal een blijvende indruk achterlaten.

Recreatie en sport

Voor elke leeftijd is er wat wils in de Ardennen. Zo is er om te beginnen PlopsaCoo, een attractiepark waar het hele gezin plezier kan beleven. In Durbuy kan je de Ourthe afvaren, in een kajak of een raft, alleen of met het hele gezin. Je vindt er mountainbikes en touwenparcoursen, maar je kan er ook abseilen en vissen. In Falaën en Warnant vertrekken dagelijks spoorwegfietsen, waar je samen met je gezin kunt fietsen op een oude spoorweg tussen Falaën en Maredsous, en kunt genieten van het prachtige landschap.

Voel je al vakantiekriebels? Of heb je nog meer overtuiging nodig? Neem eens een kijkje op www.belgie-toerisme.be en ontdek het ruime aanbod aan culturele-, sportieve- en natuuractiviteiten. De Ardennen, eindelijk weer eventjes uitblazen.