Om deze verwaarlozing te voorkomen, is het belangrijk om eigenaars van dieren te sensibiliseren. Met de juiste tips kunnen huisdieren veilig mee op reis of blijven zij zorgeloos thuis. Vzw Het Blauwe Kruis, dat instaat voor de bescherming van dieren en natuur, stelt jaarlijks een significante stijging vast van het aantal achtergelaten of verwaarloosde dieren zodra de zomerperiode aanbreekt.

En omdat mensen steeds meer gespreid op vakantie gaan, is deze trend al merkbaar vanaf de maand mei. Het feit dat driekwart van die achtergelaten dieren niet eens in een dierenasiel wordt achtergelaten, maar op straat wordt gedumpt, maakt de situatie extra schrijnend.

Met de koepelactie ‘Dieren Voor Dieren’ willen toonaangevende merken Pedigree® en Whiskas®, samen met ambassadrice Geena Lisa, verwaarlozing voorkomen door sensibilisering en adoptie van een asieldier aan te moedigen. Tegelijk hopen ze 400.000 maaltijden in te zamelen voor asieldieren van Het Blauwe Kruis. ‘Dieren Voor Dieren’ start vanaf 16 juni en loopt drie weken lang in iedere supermarkt.

Met de juiste tips kunnen mensen de reis met hun huisdier optimaal voorbereiden of kunnen zij het thuisblijven van hun viervoeter zo aangenaam mogelijk maken

Samen op stap

Niet alle dieren zijn trekvogels. Terwijl katten gesteld zijn op hun vertrouwde omgeving, zijn honden liever bij hun baasje. Indien uw huisdier zich niet in een uitstekende lichamelijke conditie bevindt, doet u er beter aan deze thuis te laten. Eens vertrokken heeft elk land eigen regels voor reizen met huisdieren. Informeer u voldoende op voorhand via uw reisorganisator en uw dierenarts.

Laat uw huisdier wennen aan het vakantiegevoel. Maak een maand voor vertrek korte autoritjes met uw hond of neem uw kat mee in de reismand wanneer u boodschappen gaat doen. Een week voor vertrek laat u de nagels van uw kat of hond knippen en borstelt u dagelijks de vacht. Zo heeft uw viervoeter het aangenaam fris. Verzamel de gegevens van de dierenartsen op uw eindbestemming en op uw voornaamste stopplaatsen. Voorzie voldoende vertrouwde voeding. De dag van vertrek geeft u uw huisdier slechts weinig of geen voedsel meer. Zo loopt u minder kans op wagenziekte. Maar voorzie wel voldoende water voor tijdens de rit

Voor de thuisblijvers

Met de hulp van een goede vriend, buurman of professionele oppas kan u ook zonder uw huisdier zorgeloos op vakantie vertrekken. Zet voldoende voedsel klaar en voorzie nuttige gegevens zoals een voedingsschema, een vaccinatie- of identiteitskaart, het telefoonnummer van uw dierenarts en uw contactgegevens. Indien u beroep doet op een professionele oppas, vraag dan of u even bij hem of haar mag langskomen. Zo ziet u hoe de oppas met de eigen dieren omgaat.

Dierenpensions zijn tijdens vakantieperiodes vaak volledig volgeboekt. Reserveer ruim op voorhand en ga eerst met uw viervoeter langs uw dierenarts zodat deze perfect gezond is wanneer hij op pension gaat. Ga voor uw vertrek een kijkje nemen en neem eventueel uw huisdier mee. Stel vragen zodat u met een gerust gemoed op vakantie kan vertrekken.