Karina Geysens, licentiate LO en oprichtster van cardio-sportcenter ‘de Karina’s’, licht toe.“De zee beslaat een immense oppervlakte zonder de minste luchtvervuiling. Het spreekt voor zich dat iedere kustgemeente zich dankbaar laaft aan deze enorme bron van zuivere lucht. Zeelucht werkt stressverlagend - het is wetenschappelijk bewezen dat je onder invloed van een verhoogde zuurstofopname het ‘gelukshormoon’ serotonine aanmaakt.”

“Onlangs nog werd in een onderzoek van het UZ Gent en het Vlaams Instituut van de Zee aangetoond dat zeelucht een belangrijke beschermende rol speelt tegen verhoogde cholesterol en longkanker.”

“In de zee bevinden zich micro-organismen, zoals algen en bacteriën. Bepaalde soorten van deze organismen stoten fijne stofdeeltjes uit, die we via de zeelucht inademen. Uit onderzoek blijkt dat deze stofdeeltjes zowaar een remmende werking hebben op een gen dat gelinkt wordt aan longkanker en een te hoge cholesterol.”
 

Sneeuwbaleffect
 

“Dat zeelucht gezond is, ervaren we in Knokke-Heist dagelijks. Iedereen hier zal beamen dat de zuiver opgesnoven O2 wonderen verricht voor persoonlijke energie en het algemene welbevinden. De ene gezondheidstroef zet blijkbaar ook de andere in beweging.”

Dat zeelucht gezond is, ervaren we in Knokke-Heist dagelijks.

“Al deze gezondheidsvoordelen zorgen voor een sneeuwbaleffect. De energie die vrijkomt, stimuleert mensen om meer te bewegen. Tel daarbij de grote investeringen die Knokke-Heist doet voor het aanleggen van aanlokkelijke en veilige fietsroutes en de luchtvervuiling wordt nog verder teruggeschroefd.”

“Hier merk en proef je nog echt de zuiverheid van de zeelucht. Het sportbeleid van deze gemeente sluit hierbij aan. Als licentiate LO kan ik het brede sportaanbod hier alleen maar toejuichen. Ook initiatieven zoals ‘Bewegen Op Verwijzing’, waarbij mensen door medische professionals ondersteund worden om meer en doelgerichter te bewegen, oogsten hier veel bijval.”

“Het sportstimuleringsproject 'Knokke-Heist, een zee van sport ' moedigt dan weer mensen aan om deel te nemen aan 10 soorten sportevents en hiervoor beloond te worden met een 'getrouwheidspremie' naargelang ze aan 5 of 10 events deelnemen. Senioren kunnen vier keer per week aan zeer democratische prijzen gaan sporten, een initiatief dat ik zelf zo’n dertig jaar geleden heb opgestart.”
 

Eén openlucht kuuroord
 

“Uiteraard zijn de allerbeste plekken om je gezondheid een welkome boost te geven het strand, de zee en de dijk. Maar door het fel uitgebreide en goed verzorgde fietsnetwerk, bereik je ook makkelijk andere heilzame plekjes, zoals het Koningsbos, de Hazegrasstraat, het Zwin, de polders, enz.”

“Op de fiets of te voet is het hele grondgebied van Knokke-Heist een heerlijk openlucht-kuuroord.”In samenwerking met: