Wie kan zich inschrijven?

De grootste doelgroep bestaat uit 18- tot 25-jarigen. De meeste taalverblijven worden daarom georganiseerd tijdens de schoolvakanties. Vooral de zomer is populair, maar ook tijdens andere periodes van het jaar is er veel vraag. Er bestaan echter ook kampen voor tieners, intensieve stages voor professionelen en meer recreatieve taalreizen voor ouderen.

Wat zijn de voordelen?

Tijdens een taalverblijf word je volledig ondergedompeld in een taal én cultuur. Je focust je dus niet enkel in de lessen op het leren en gebruiken van de taal, maar ook daarbuiten tijdens activiteiten en bij alle interacties. Met een taalverblijf haal je dus werkelijk het onderste uit de kan.

Uiteraard staan zowel de buitenlandervaring als het spreken van een extra taal goed als referentie op je cv. Het toont aan je potentiële werkgever dat je zelfstandig bent en geen schrik hebt voor een internationale ervaring. Voor Vlamingen is uiteraard vooral Frans een sterke troef. Maar ook Engels, Spaans, Duits, Japans, Koreaans en Mandarijns zijn in trek.

Welke formules zijn er?

Vanaf 16 jaar kan je worden geplaatst bij een lokale taalschool. De stage kan een week, maar evengoed een volledig jaar duren. Vanaf deze leeftijd ben je dus niet gebonden aan de schoolvakanties. Bovendien kunnen volwassenen een lange buitenlandse taalcursus combineren met een betaalde job, vrijwilligerswerk of zelfs een bedrijfsstage.

De 7- tot 17-jarigen, die nog schoolplichtig zijn, kunnen enkel tijdens de schoolvakanties een buitenlandse stage volgen. Het betreft dan volledig omkaderde kampen met monitoren, waar alles is inbegrepen en je dus zelf niets meer ter plekke moet regelen.

Hoe optimaliseer je je taalverblijf?

Tijdig reserveren is niet enkel aangeraden omwille van de beperkte beschikbaarheid, maar ook omwille van de lagere prijs van vliegtuig- en treintickets. Verder bestaan er veel verschillende formules, en heeft iedereen zijn eigen wensen en karakter. Je denkt dus beter vooraf goed na over welk soort taalverblijf het beste past bij jou, want dat zal een directe invloed hebben op de resultaten die je eruit haalt.