Een markt in evolutie
Sinds 1 januari 2014 is er in Vlaanderen geen vergunningsplicht meer voor reisbureaus, en dat zal de markt grondig door mekaar schudden. Het eindigt immers een waterval aan juridische procedures die het neveneffect waren van een idee dat bedoeld was om de consument beter te beschermen. Het afschaffen van de maatregel geeft opnieuw de nodige ademruimte aan online reisaanbieders. Intussen blijf je als online consument onverkort beschermd door de federale reiscontractenwet en kwaliteitslabels zoals BeCommerce. Het vertrouwen van consumenten in online aanbieders is daardoor in de voorbije jaren reeds sterk gestegen, wetende dat online dezelfde garanties gelden als offline. Kwalitatieve online reisbureaus zetten dan ook fors in op transparantie en het winnen van vertrouwen.

Keuzestress wegnemen
Het internet is een onuitputtelijke bron van informatie bij het plannen van je reis. Maar net daardoor dreigen sommigen net het bos door de bomen niet meer te zien. Vaak weet je als reiziger nog niet precies waar je naartoe wil, en net daar spelen slimme online bureaus op in met handige online tools en inspirerende selecties. Op die manier kan een online reisaanbieder je keuzestress grotendeels wegnemen. Je hoeft dus niet langer zelf uit te maken wat je precieze bestemming wordt. Een idee hebben over het soort vakantie dat je wenst is genoeg. Je krijgt vervolgens een selectie van topdeals aangeboden, gecategoriseerd in onder andere zonvakanties, wintervakanties, citytrips, wellness enzovoort. Zo kan je je laten inspireren en nieuwe bestemmingen ontdekken waar je zelf nooit aan zou hebben gedacht.

Vlaanderen
Een merendeel van de Vlamingen gaat reeds online en laat zich in eerste instantie leiden door Google en andere zoekmachines om een bestemming te zoeken. Het demografische verschil tussen online en offline vakantieboekers is erg miniem. De leeftijden schommelen tussen 25 en 50 jaar, met een overwicht van 60% vrouwelijke klanten. Wel merken online aanbieders dat Vlamingen steeds vaker de voorkeur geven om zonvakanties online te boeken. Hiermee halen we stilaan de buurlanden in. Momenteel zijn vooral korte vakanties dicht bij huis of strandvakanties populair online. Volgens Erik zullen echter ook verre en lange reizen steeds vaker en sneller online geboekt worden, naarmate het bewustzijn en vertrouwen van de Vlamingen in online aanbieders verder groeit.  Vertrouwen creëren is erg belangrijk, maar ook inspireren, inspelen op consumentenbehoeftes en het vergemakkelijken van boekingen zijn essentieel.

Raad voor reizigers
Met de recente afschaffing van het reisbureaudecreet is het belangrijker dan ooit om te boeken bij een partij die je de nodige garanties kan geven. Dit verifiëren is meestal erg simpel. Zoek op de website van de aanbieder naar het BeCommerce label, referenties of een vermelding van een reisvergunning. Dat neemt al veel onzekerheid weg. Online kan je makkelijk vergelijken tussen aanbieders en zo een bewuste keuze maken. Het aanbod is door de groei van de online markt immers veel transparanter geworden en daar profiteer je als klant van, niet enkel omwille van de kwaliteit, maar ook het prijsvoordeel. Je kan online vaak erg interessante kortingen vinden dankzij de efficiënte organisatie van online aanbieders.

Ook raadt Erik aan om, wanneer je bepaalde informatie niet meteen online vindt, simpelweg even contact op te nemen via een online formulier of het nummer van de klantendienst. Net zoals traditionele reisbureaus hebben immers ook de online aanbieders continu mensen ter beschikking die je met plezier verder helpen.

Nog even de voornaamste voordelen van online boeken op een rij:

Gemak
Het gemak van online boeken is zonder twijfel een enorm sterk punt. Je kan je rustig van thuis uit informeren, zonder koopdruk van een verkoper. De websites zijn zeven dagen per week  en de klok rond beschikbaar en vaak verminderen online reisbureaus alvast je keuzestress door inspirerende  selecties en handige online tools.

Prijsvoordeel
Online reisbureaus kunnen vaak erg kort op de bal spelen en daardoor voordeligere prijzen bieden. Vaak zijn deze slechts voor beperkte tijd beschikbaar, maar je vindt zo wel haast elke dag onweerstaanbare aanbiedingen. Door de efficiënte organisatie van deze spelers is de prijs-kwaliteit verhouding vaak uitstekend.

Garanties
Vergelijken en afwegen kan makkelijk dankzij de grote transparantie. Bovendien gelden online dezelfde garanties als offline, op voorwaarde dat je kiest voor een betrouwbare aanbieder met de nodige kwaliteitslabels of referenties.