Vakantie is niet voor iedereen de plezierigste tijd van het jaar; je hond- of poeslief kan best gespannen raken door de veranderingen die een vakantie met zich meebrengt.

Of je hen nu meeneemt op vakantie, onderbrengt in een pension of je naasten erop laat letten: een goede voorbereiding is nodig. Onderstaande tips laten de vakantie met of zonder je geliefde huisdieren een stuk gemakkelijker verlopen.

 • Stress herkennen
  Bij honden kunnen deze symptomen allerlei vormen aannemen: slecht eten, een zachte ontlasting, blaffen en geëxciteerd zijn, braken, hijgen of nerveus zijn. Poezen laten minder snel merken dat ze gespannen zijn; zij zullen zich eerder wegstoppen of ongewenst gedrag vertonen zoals krabben of urine sproeien.
   
 • Gewenning is belangrijk!
  Of je nu je hond meeneemt op reis, of je buurman je kat laat eten geven, dieren kunnen ongepast reageren wanneer ze niet gewend zijn aan de situatie. Start dus ruim op voorhand met trainen: maak met je hond ritjes in de auto, laat hem kennis maken met de transportbox, of leer je poes op tijd aan je buurman gewend raken.
   
 • Laat je hond NOOIT alleen in de auto achter
  Het kan erg warm worden in de auto, zelfs wanneer hij in de schaduw staat. Dus ook al is het voor vijf minuutjes, neem je hond mee uit de auto! Het zal niet de eerste keer zijn dat er een hond sterft aan uitdroging en verstikking in de auto.
   
 • Eigen rustplekje
  Is je hond of kat gewend aan een mandje, neem deze dan ook mee op vakantie. Zo hebben ze hun eigen, vertrouwde plekje waar ze tot rust kunnen komen na een lange dag vol activiteiten.
   
 • De thuisblijvers
  Of je hond van een kennel zal houden, hangt compleet van zijn of haar karakter af. Sociale honden zullen er de tijd van hun leven hebben, terwijl anderen het misschien een stressvolle bedoening vinden. Deze laatste groep vindt het misschien aangenamer wanneer een bekende op hen past.
   
 • Voedingssupplementen en medicijnen
  Voedingssupplementen die je hond of kat kalmer maken, zijn geen slecht idee. Ze zorgen ervoor dat de stress voor een deel weggenomen wordt, zodat je hond of kat gemakkelijker om kan met nieuwe situaties. Voor honden of katten die wagenziek worden, bestaan er ook medicijnen.