Vakantie betekent… roadtrippen naar het zalige zuiden.

Maar laat de files de pret niet bederven: plan je vertrek in functie van het ogenblik waarop je de moeilijke verkeerspunten zult bereiken. Raadpleeg vooraf de websites met de actuele verkeersinformatie van de landen waardoor je rijdt.

Vakantie betekent… quality time vrijmaken voor de kinderen.

Maar zijn hun papieren wel in orde? Voor kinderen jonger dan 12 jaar is er de verplichte Kids-ID. Deze elektronische kaart helpt je kind ook in geval van nood, dankzij de dienst Hallo Ouders. Eén telefoontje volstaat al om de ouders te bereiken via zeven telefoonnummers.

Vakantie betekent… verre oorden verkennen.

Breek je uit de grenzen van de EU, hou er dan rekening mee dat een medische raadpleging bij een dokter heel duur kan zijn. Zeker in de VS staan dokters erom bekend dat ze al snel honderden dollars aanrekenen per consultatie. Het ziekenfonds in België zal die hoge medische kosten niet (volledig) terugbetalen. Neem dus je voorzorgen door een goede reisverzekering af te sluiten.

Vakantie betekent… ontspannen kuieren over de dijk of in de stad.

Samen met nog vele andere toeristen… en zakkenrollers. Als je wordt bestolen, doe dan zo snel mogelijk aangifte en vergeet niet een kopie te vragen van het proces-verbaal. Blokkeer niet alleen je bankkaarten, maar ook je identiteitspapieren, door te bellen naar de gratis overheidsdienst Doc Stop. Zo voorkom je het risico op frauduleus gebruik van je documenten, bijvoorbeeld wanneer criminelen op jouw naam een telefoonabonnement openen.

Vakantie betekent… dingen doen waar je tijdens het jaar zelfs niet aan zou denken.

Van een klif springen, een wandeling maken in een afgelegen park of meegaan op een ballonvaart. Maar wat als het fout loopt? Leer altijd de noodnummers uit het hoofd van het land waar je verblijft. Het gratis noodnummer 112 is van toepassing in alle EU-lidstaten en in sommige van hun buurlanden. Elders gelden andere noodnummers, die kunnen verschillen naargelang je de ziekenwagen, brandweer of politie belt.