Met deze 5 tips geef je je lichaam de steun die het verdient.

1. Draai en keer je matras elk seizoen

Draai je matras twee keer per jaar in de lengte. Dat doe je door het hoofd- en voeteinde te wisselen. Keer hem ook jaarlijks tweemaal in de breedte, zodat de onderkant bovenaan komt liggen. Op die manier worden de verschillende matraszones afwisselend beslapen en belast. Zo voorkom je doorzakkingen en behoud je het initieel comfort. Door je matras te roteren, optimaliseer je bovendien de vochthuishouding ervan en verhoog je de lichaamshygiëne.

2. Laat je lichaamsprofiel meten

Tijdens je slaap oefenen de verschillende lichaamszones druk uit op je bed. Ter hoogte van je schouders en heupen moet je lichaam de nodige ruimte krijgen om de tegendruk te minimaliseren en ervoor te zorgen dat je ruggengraat recht blijft. Je hoofd, lenden en benen hebben daarentegen extra ondersteuning nodig. Ook tussen je schouder- en lendenzone zijn er subtiele variaties.

Wil je een goede ondersteuning, moet je bed al deze verschillen opvangen. Daarom is het raadzaam om in een gespecialiseerde slaapwinkel je lichaamsprofiel te laten meten en die vervolgens te integreren in een verstelbaar slaapsysteem.

3. Het totaalpakket telt

Ben je op zoek naar optimaal slaapcomfort, start je je zoektocht best bij de ideale bedbodem. Maar daar stopt het niet. Een kwalitatieve, ergonomische bedbodem garandeert niet dat je bed voldoende steun biedt. Sta ook even stil bij je matras en hoofdkussen. Pas wanneer matras, matrasdrager én hoofdkussen goed samenwerken, word je correct ondersteund.

4. Een stevige of zachte matras?

Of je beter een harde of zachte matras kiest, hangt af van je lichaamsbouw. Ben je licht en tenger gebouwd, zal je wellicht een zachtere en soepelere ondersteuning nodig hebben dan iemand die zwaarder en breder is.

5. Een hoog of laag hoofdkussen?

Is je kussen te hoog of laag liggen je nekwervels niet in een natuurlijke houding. Je hoofd en ruggengraat vormen dan geen mooie S-curve, en je nek en schouders worden onnodig belast. Je kussen moet de holle ruimte tussen je hoofd, hals en schouder mooi opvullen. Dat is precies wat neksteunkussens doen. Zij bewaken de natuurlijke balans tussen die drie lichaamsdelen. Zo neemt je hoofd een comfortabele en gezonde houding aan.