Gezond leven, wat betekent dat voor jou?

 

“Dat betekent dat ik voor mezelf zorg, ook - en vooral – als het druk is. Tijdens stressvolle periodes is het moeilijker om je gezonde gewoontes vol te houden, maar net dan zijn ze van essentieel belang: ik zie er beter uit en voel me veel energieker. Ik ben al heel lang geïnteresseerd in een gezonde levensstijl en probeer er ook naar te leven. Yoga, bijvoorbeeld, doe ik al zo’n zestien jaar met grote gulzigheid – lang voor de huidige hype.”

 

Vind je gemakkelijk rust?

 

“Ik heb het al mijn hele leven moeilijk met rusten, met even helemaal nietsdoen. Ik moet daar dus heel bewust aan werken, maar ik vind het al goed dat ik me er bewust van ben. Tijdens het mediteren kom ik echt tot rust. En hoe drukker ik het heb, hoe meer ik het eigenlijk moet doen. De Dalai Lama zei het ook: mediteer twintig minuten per dag, en een uur op dagen dat je er eigenlijk geen tijd voor hebt (lacht). Het komt er bij mij helaas niet elke dag van, omdat ik zo’n onregelmatig leven heb.”

 

"Door aan vijf dingen te denken van de afgelopen dag waar ik dankbaar voor ben, probeer ik mijn dag positief af te sluiten."

 

Hoe belangrijk is slapen voor jou?

 

“Ik slaap heel graag en ga met plezier vroeg naar bed. Ik heb best wat slaap nodig en ik word slechtgezind als ik niet genoeg geslapen heb, dat was als kind al zo. Ik ben over het algemeen geen slechte slaper, al pieker ik soms wel. Gelukkig heb ik door de jaren heen een aantal technieken aangeleerd om dat piekeren tegen te gaan.”

 

Zijn er avondrituelen waaraan je vasthangt?

 

“Ik neem vaak een kruidentheetje mee naar boven, en ik hou ervan om nog een halfuurtje te lezen voor het licht uit gaat. De televisie heb ik intussen uit de slaapkamer verbannen, al is mijn man (Erik Goossens, red.) zo’n fervent televisiekijker dat hij de laptop nu meeneemt. Af en toe kijken we dus weleens een serie in bed, maar dat vind ik niet zo’n probleem. Ik probeer er wel over te waken dat ik mijn dag op een positieve manier afsluit, in plaats van te piekeren over wat er is gebeurd of over de dag die komt. Hoe ik dat doe? Door aan vijf - kleine of grotere - dingen te denken van de afgelopen dag waar ik dankbaar voor ben. Dat klinkt misschien melig, maar voor mij werkt het wel.”

 

En hoe ziet een typische ochtend er bij jou uit?

 

“Typische ochtenden bestaan hier niet, omdat mijn werkritme zo onregelmatig en hectisch is. Een ideaal scenario bestaat uit het volgende: vroeg opstaan, wat mediteren, aan yoga doen of gaan joggen en nadien een lekker en voedzaam ontbijt klaarmaken. Hoewel dat lang niet altijd lukt, probeer ik wel elke ochtend een momentje voor mezelf te nemen: mezelf opmaken, uitgebreid douchen, me insmeren met een lekker geurende crème of gewoon rustig een kopje koffie drinken.”

 

Hoe bewaar je de balans als het echt druk is?

 

“Mijn huidige leven gaat eigenlijk wat in tegen mijn aard. Ik ben iemand die houdt van een rustige omgeving en van af en toe alleen zijn. Net daarom heb ik nood aan die dagelijkse ankerpunten: een koffiemomentje, een badkamerritueel, een yogasessie. Over het algemeen lukt het me wel veel beter dan vroeger om evenwichtig te leven: ik weet beter wat ik nodig heb en ik ben me er ook meer van bewust.”

 

Met ‘De zoektocht van een ouder meisje naar Eeuwige Schoonheid en Groot Geluk’ heb je onlangs je eerste boek uitgebracht. Welke boodschap wil je erin kwijt?

 

“Het boek gaat heel breed: het gaat over alles wat vanbuiten én vanbinnen mooi maakt. Het illustreert mijn motto: leren falen en durven stralen. Het gaat om zorgen voor jezelf, leren omgaan met tegenslagen, over authentiek en veerkrachtig zijn en je passies ontdekken.”