Iedere mens is uniek en daarom is het belangrijk om op zoek te gaan naar een unieke matras. Overloop bij de aankoop van een matras dan ook zeker volgende checklist:

  • Lengte en gewicht
  • Geslacht en profiel
  • Veranderingen van het lichaam: gewicht, operatie, gevoel…
  • Type slaper
  • Specifieke medische of ander klachten (allergieën, hernia, burn-out, …)
  • Hygiëne / duurzaamheidsgarantie

Bij bovenstaande opsomming is het duidelijk dat de keuze van een matras geen gemakkelijke opdracht is. Vandaar ook het grote verschil tussen een conventionele en een aanpasbare matras. Conventionele matrassen houden enkel rekening met het gewicht en de lengte van het individu. De aanpasbare matras daarentegen houdt rekening met de volledige bovenstaande checklist. Bij de ontwikkeling van de eerste aanpasbare matras werd een manier gezocht om het lichaam en andere aspecten op te meten en in te geven in een softwaremodel. Het doel was: slapen met de wervelkolom in een correcte slaaphouding. We zijn allemaal uniek en hierdoor is het onmogelijk dat iedereen een juiste houding aanneemt op een conventionele matras. Een aanpasbare matras daarentegen biedt dus heel wat meer mogelijkheden.

 

Correcte lineaire slaaphouding

 

Onze wervelkolom is het centrum van ons lichaam en zorgt voor onze ondersteuning. Onze tussenwervels vangen de schokken overdag op en deze moeten 's nachts kunnen herstellen. Om dit proces te stimuleren, is het ideaal dat uw wervelkolom in liggende houding gelijkaardig ligt als in staande houding, maar dan met zo weinig mogelijk druk op de tussenwervels. Een conventionele matras kan u geen garantie bieden op deze correcte slaaphouding. Een aanpasbare matras kan dat echter wel.

 

De YUNO-matras

 

Voorbeeld aanpasbare matras

 

Een voorbeeld van zo’n aanpasbare matras is de YUNO-matras. Deze matras is een Belgische uitvinding en de eerste wetenschappelijk onderbouwde, aanpasbare matras in onze regio. Het YUNO-slaapconcept is gebaseerd op jarenlang wetenschappelijk onderzoek ism Custom8, een spin-off van de KU Leuven.

Het principe is dat de lichaamskenmerken en de andere resultaten van de individuele meting in een softwareprogramma worden ingevoerd. Een persoonlijk slaapprofiel wordt berekend en de matras op maat wordt voorgesteld op basis van 4 zones: nek, schouders, taille en heupen. Indien het lichaam in de loop der jaren verandert, kan de samenstelling worden aangepast. Een voortdurend 100% correcte slaaphouding is dus gegarandeerd.

 


Neem een kijkje op www.yuno.be/actiestandaard en ontdek een matras zo uniek als jezelf!