• Terwijl je slaapt neemt je beddengoed transpiratievocht op. Daarom is het belangrijk om ze overdag goed te verluchten en je hoezen wekelijks te wassen. Anders kan het vocht niet weg en stapelt het zich nacht na nacht op.
   
 • Als je iedere week je lakens wast dan kan je ze op lagere temperaturen wassen, wat minder schadelijk is voor de stof. Bovendien volstaat een kleine hoeveelheid wasproduct al. Het is immers vooral het water dat zorgt voor de reiniging. Wasverzachter vermijd je beter.
   
 • Je bed elke ochtend open gooien is niet voldoende. Hang je lakens en donsdeken regelmatig buiten over de wasdraad. Zo kan het pas echt goed verluchten.
   
 • Donsdekens worden best om de zes à acht jaar professioneel gewassen. Wij maken het donsdeken dan open en wassen het dons en de bekleding apart. De bekleding wordt op hoge temperatuur opgestreken en vervolgens steken we het donsdeken weer in elkaar. Na die behandeling zijn de donsdekens vanbinnen en vanbuiten grondig proper en dus weer als nieuw.
   
 • Als je je donsdeken enkel in zijn geheel (laat) wassen, zal je er nooit al het vuil uitkrijgen. Meer dan 3/4de van het vuil blijft dan aanwezig binnenin het deken.
   
 • Wie investeert in kwalitatieve donsdekens en die vervolgens zelf goed onderhoudt kan er gemiddeld zes à acht jaar plezier aan hebben alvorens deze weer op te frissen. Zo niet, dan halveert men de levensduur. Alles begint met het juiste advies in de winkel en de opvolging daarvan.
   
 • Een donsdeken van goede kwaliteit is bovendien ideaal voor mensen met allergieën. Velen hebben slechte ervaringen met donsdekens van mindere kwaliteit. Die bevatten immers pluimpjes waaraan men allergisch kan zijn. Bij een deken dat bestaat uit pure dons is dat echter niet het geval.

Ook voor wie veel transpireert is een deken met pure dons beter. Doordat het erg luchtig is kan het het vocht goed opnemen, maar even makkelijk terug afscheiden wanneer het goed verlucht wordt. Zo zal men ’s nachts minder snel een klam gevoel hebben. Een synthetisch laken kan vocht daarentegen niet opnemen en creëert daardoor een vochtig klimaat in het bed.

Dit artikel kwam onder meer tot stand dankzij de expertise van An en Flip Oeyen van donsspeciaalzaak Fja-Oeyen te Mol.