Thierry De vos
Zaakvoerder van Spiers Slaap en voorzitter van De Slaapraad

 

 

In hoeverre hebben mensen advies nodig als ze een bed of een matras kiezen?

 

De Vos: "Iedere persoon is anders. Tijdens het slapen uit zich dat op verschillende vlakken: de slaaphouding, de grootte, veel of weinig transpireren, … Goed slaapadvies is dan ook zeer persoonlijk: 1 bed krijgt soms 2 verschillende matrassen. De klant moet er zich goed bij voelen. De juiste ondersteuning is essentieel."

 

 

Waarop moeten we specifiek letten?

 

"Ga uit van vaste waarden en vertrouw op de kwaliteit van gevestigde merken. Het risico met private labels is dat je vaak niet weet waar ze vandaan komen. A-Merken zijn mee met hun tijd en bieden de laatste nieuwe technologieën aan. Als je een merk koopt, kun je er ook vanop aan dat je de juiste prijs betaalt."

 

Merken hebben soms de reputatie duur te zijn …

 

"Eigenlijk is een goed matras niet duurder dan een potje yoghurt. Zelfs als je een slaapsysteem van 7 000 euro koopt en je gebruikt het 10 jaar, dan betaal je niet meer dan 1 euro per persoon per dag. En dat voor het belangrijkste meubelstuk in huis!"

 

Wat zijn de nieuwste trends eigenlijk?

 

"De vraag naar 100% natuurlijke matrassen kent een duidelijke groei. Daarnaast zijn er nu ook matrassen die je hartslag, ademhaling en bewegingen meten. Dan kun je ’s morgens nakijken op je smartphone wanneer en waardoor je diepe slaap eventueel verstoord wordt. Wie niet uitgeslapen is, draagt daar overdag de gevolgen van. En weet dat als je veel draait en keert, het best mogelijk is dat je matras versleten is."