De link met wetenschap, ergonomie en biomechanica is snel gelegd. Vertrouw daarom bij je aankoop op wetenschappelijke onderbouwde expertise en niet op ‘een gevoel’. Ieder mens is namelijk uniek. Dat heeft ook zijn gevolgen voor onze slaapoptimalisatie. Op welke matras jij je het makkelijkst laat meevoeren naar een deugddoende slaap is afhankelijk van diverse factoren: je lichaamsbouw, je gewichtsverdeling en je slaaphouding. Deze bepalende factoren zijn individueel sterk verschillend en dat zorgt ervoor dat veralgemenende slogans of verkoopsargumenten zelden geloofwaardig zijn.

 

Screening
 

Wat jij nodig hebt, kan de verkoper pas weten na een grondige screening. Zelfs al zijn er diverse types en soorten matrassen - zoals bijvoorbeeld soft, medium en firm - ze zijn nooit helemaal aangepast aan jouw specifieke noden. Besteed daarom tijdens jouw zoektocht voldoende aandacht aan de mate waarin jouw matras echt gepersonaliseerd kan worden. Een juiste wetenschappelijke, academische benadering verenigt comfort met het optimaliseren van de ergonomie. Het eerste is eerder subjectief, het laatste is objectief/wetenschappelijk vast te stellen via een meting in de winkel.

 

Hét wondermateriaal bestaat niet
 

Waar de ene persoon graag wegzinkt in de behaaglijke zachtheid van zijn matras, zweert de andere bij betrouwbare stevigheid. Geen van deze voorkeuren hoeft een gezonde slaap in de weg te staan; het gaat om de verhouding tussen de zwaartepunten ter hoogte van schouders, taille en heup. Zo moet bij een zijligging de zone aan de schouder zachter zijn en aan de taille wat harder. Deze verhouding moet dus steeds kloppen en is individueel verschillend. Met welke specifieke materialen dit wordt bereikt, is minder belangrijk, zolang het maar kwalitatieve materialen zijn die voldoende ventilatie toelaten. Het belang van de matras ten opzichte van de bedbodem wordt wel steeds groter. Naarmate de dikte van de matrassen stijgt, daalt de invloed van de bedbodem. Die laatste blijft wel cruciaal voor ventilatie en vochtafdrijving.

 

Vertrouw op een expert
 

Een matras kiezen is geen gemakkelijk proces. Vaak bezoeken mensen verschillende winkels, waar ze diverse matrassen uittesten. Zo krijgen ze een veelheid aan informatie en kortetermijnervaringen, waardoor de twijfel sterker groeit dan de besluitvaardigheid. De aangeboden keuzes blijven bovendien eerder beperkt tegenover de veelheid aan individuele noden en voorkeuren. Het best richt je je tot een verdeler die echt maatwerk levert en die indien nodig ook na de verkoop jouw matras nog kan optimaliseren en aanpassen. Bevraag ook gerust de wetenschappelijke argumenten: Een verkoper die jou overtuigt met wetenschap, neemt meteen die vervelende keuzestress weg. Zo slaap je ook in de aanloop naar je aankoop wellicht al beduidend beter.