Volg je dit eenvoudig stappenplan, slaap je voortaan weer als een roos.

1. Sta op en ga slapen op vaste tijdstippen

Dit is de beste manier om elke avond snel in slaap te vallen. Probeer ook in het weekend enigszins je slaappatroon aan te houden. Ga je tijdens het weekend ineens veel later slapen of blijf je ‘s morgens urenlang snoozen, raakt je biologische klok ontregeld.

2. Maak van je slaapkamer een gezonde slaapomgeving

Verlucht de ruimte regelmatig en zorg dat de temperatuur er tussen 16 en 20°C blijft. Houd je slaapkamer schoon en berg er niet te veel spullen in op. In een sobere omgeving val je makkelijker in slaap dan in een kamer vol prikkels. Om van een televisie in de slaapkamer nog maar te zwijgen.

3. Investeer in een degelijk hoofdkussen en matras

Deze helpen je om chronische nek- en rugpijn tegen te gaan. Een ergonomisch hoofdkussen kan wonderen doen, net als een matras dat zich aan jouw lichaam aanpast en op elke beweging reageert. Overweeg je de aankoop van een nieuw matras of hoofdkussen? Zorg er dan voor dat je ze eerst kan uittesten in je vertrouwde omgeving. Vervang je hoofdkussen om de drie à vier jaar en je matras om de tien jaar.

4. Ga niet met honger slapen

Een knorrende maag levert je heel wat gewoel op in bed. Eet iets lichts voor het slapengaan, zoals een yoghurtje. Zware en sterk gekruide maaltijden laat je beter staan. Ook koffie, cola, thee en alcohol helpen je niet aan een goede nachtrust.

5. Wat je overdag doet heeft ook invloed op je slaap

Wees actief en las voldoende lichaamsbeweging in. Te laat sporten ’s avonds kan je nachtrust dan weer verstoren. Voer een ruime rustpauze in tussen beweging en bedtijd.

6. Maak je hoofd leeg voordat je gaat slapen

Neem ’s avonds in je zetel rustig de tijd je dag te overlopen en alles op een rijtje te zetten, zo hoef je dat niet meer in bed te doen. Merk je nadien dat je toch nog ligt te woelen? Blijf dan niet urenlang wakker liggen maar sta even op om je gedachten te verzetten. Lees bijvoorbeeld een boek en ga je bed in wanneer je weer rustig bent.

7. Weg, toestellen

Mobiele telefoon, tablet of laptop: ze verdienen geen plaats op je nachtkastje. Ook een klok staat bij slechte slapers beter niet in het zicht. De uren voorbij zien tikken zorgt alleen maar voor onrust en dus nog minder slaap.

8. Raadpleeg een arts als je problemen blijven duren

Bereid je goed voor door je slaapproblemen te documenteren in een slaapdagboek. Zo kan de arts jouw slapeloosheid gerichter behandelen.