Hoe ziet een gewone ochtend er voor jou uit?

“Mijn ochtend begint om 3.25 uur, belachelijk vroeg dus! Dat is voor mij zowat het enige nadeel aan het presenteren van een ochtendshow. Het is dan zelfs nog geen ochtend, het is écht nog nacht. Pas vanaf 5.30 uur krijg ik een zeker ‘ochtendgevoel’. Alles daarvoor - inclusief het opstaan - blijft hard (lacht). Je wordt dat niet gewoon, ook niet wanneer je het al jaren doet. Iedere keer opnieuw word ik ruw wakker, dus ik denk zeker niet dat het gezond kan zijn.”

“Toch hou ik enorm van de ochtend op zich. Mijn vader was ook altijd iemand die heel vroeg opstond, en dat heb ik vermoedelijk van hem geërfd. Als je laat opstaat, heb je immers echt niets meer aan je dag. In het weekend kan ik soms wel uitslapen, zelfs tot 10 of 11 uur, maar dan heb ik al snel het gevoel dat het namiddag is en ik die dag niet veel meer kan doen.”

Hoe zit het met jouw bioritme?

“Met Café Flamand treed ik in het weekend vaak ’s avonds op, en ik combineer mijn radiowerk regelmatig met het presenteren van tv-programma’s en evenementen. Druk dus! Op zich valt dat wel mee, maar om het vol te houden, probeer ik iedere weekdag in de namiddag toch een uurtje te slapen. Ik ga trouwens iedere werkdag braafjes om 21 uur naar bed. Op zaterdag kan het wel zijn dat mijn bioritme wat overhoop ligt en dat ik wat last krijg van hoofdpijn, maar naargelang de dag vordert, kom ik terug in mijn ritme.”

Midden in de nacht opstaan word je niet gewoon, ook niet wanneer je het al jaren doet

Welke voordelen zijn er verbonden aan vroeg opstaan?

“Het grootste voordeel is dat ik zelden in de file sta, ook al werk ik in Brussel. Stel dat ik ooit stop met ochtendradio, dan zal ik echt nooit een job aannemen waarbij in de file staan zo goed als noodzakelijk is. Ik vind het absurd dat mensen iedere dag opnieuw in dezelfde file gaan staan! Het lijkt me dan veel gezonder om iedere dag vroeg op te staan, in plaats van twee uur te moeten stressen.”

“Bovendien heb ik iedere ochtend het huis voor mij alleen, al moet ik me dan natuurlijk wel stil houden. Bovendien verlies ik geen tijd en heb ik het voorrecht dat ik als een van de eersten het nieuws van de dag mag ontdekken.”

Bouw jij je ochtendshow op een bepaalde manier op om mensen te helpen bij het wakker worden?

“Muzikaal zijn onze eerste platen niet zachter dan die tussen 7 en 8 uur. Wel zorgen we voor voldoende aangename en opgewekte muziek die het leuk maakt om de dag aan te vangen. Ook houden we rekening met het tempo van onze luisteraars. Tussen 6 en 6.30 uur bedienen we vooral de vroege vogels en mensen met een ochtendshift. Vanaf 7 uur beginnen we nog wat jonger te draaien, omdat we weten dat rond dat uur heel wat tieners en studenten wakker worden en op weg zijn naar school. Het is belangrijk om iedere dag opnieuw een vaste afspraak te maken met de luisteraars, zodat zij weten wat ze mogen verwachten bij het wakker worden!”

Je maakt al 10 jaar ochtendradio. Is er in die tijd veel veranderd?

“Ik merk vooral dat alles vandaag veel sneller gaat. Vroeger deden we om eerlijk te zijn behoorlijk weinig in een ochtendshow (lacht). We speelden muziek en af en toe vertelden we daar iets tussen of namen we de kranten door. Vandaag zijn er veel meer rubrieken en items. Je moet tegenwoordig als ochtend-dj scherp genoeg zijn om allerlei nieuwe dingen te verzinnen en die in en rond je show te voegen.”

“Ik denk daarbij aan filmpjes, aanwezig zijn op allerlei sociale media,… en dat de hele dag door. De ochtendshow beperkt zich niet langer tot de ochtend. Ook op momenten waarop ik vroeger niets deed, moet ik nu alert zijn. Ik vraag me soms écht af wat wij vroeger deden buiten onze show, want in vergelijking met nu zat er amper iets extra in!”

“Vandaag hebben we voortdurend bewegend beeld in de studio, en dat wordt dan ook nog eens gebruikt om content mee te maken. Radio is ook een beetje ‘televisie’ geworden. Wat op de radio gebeurt, leeft online en in beeld verder en wordt daar verder gedeeld en versterkt. Tien jaar geleden was dat totaal ondenkbaar!”

In 2012 verbrak je het wereldrecord radio maken door 185 uur lang non-stop te presenteren, zonder te slapen. Welke voorzorgsmaatregelen heb je vooraf genomen?

“Vooraf ben ik uitgebreid onderzocht om zeker te zijn of ik dit wel zou aankunnen. Bovendien werd ik intens begeleid en voortdurend opgevolgd door twee artsen. Ik moest zelfs regelmatig een elektronische ‘pil’ nemen die allerlei metingen deed in mijn lichaam. Zo kon men vanop afstand zien hoe het met me gesteld was. Verder zorgde een lichttherapeut voor een lichtinstallatie in de studio die zich aanpaste aan de uren en aan mijn pauzes.”

Welk effect had zo lang wakker blijven op jou?

“Op een bepaald moment had ik zoveel slaaptekort dat ik begon te hallucineren. Enkele keren zag ik echt zaken die er niet waren! Zo werd onze blauwe studio opeens compleet rood en stond de hele ruimte vol met kandelaars met brandende kaarsen. Echt waanzin! Toen besefte ik dat ik over mijn limiet aan het gaan was en ben ik even gaan rusten. Mijn lichaam moest zich bovendien zo hard focussen om wakker te blijven dat ik geen zin meer had om te eten. Ook dat is natuurlijk erg gevaarlijk!”

“Bij deze recordpoging was het erg belangrijk dat ik ieder uur gedurende vijf minuten mocht rusten, anders zou het echt fout zijn afgelopen! Een Amerikaanse presentator die dit enkele decennia geleden probeerde, zonder te rusten, heeft er zelfs zaken aan overgehouden... Het is dus zeker niet zonder gevaar om zo lang zonder slaap te zijn.”

Heeft dit jou doen beseffen dat je meer moet slapen?

“Ik besef het wel, maar toch heb ik het moeilijk om dat ook werkelijk te doen (lacht). Ik ben nu eenmaal graag met veel verschillende zaken bezig. Wanneer ik dan toch eens veel tijd heb, voelt dat zelfs raar aan. Tijdens de vakanties kan ik daarentegen wel helemaal ontspannen, en heb ik haast geen zin om nog iets te doen. Mijn lichaam en geest dwingen me dan echt om te rusten!”