Thomas Detry, Thomas Pieters, Kevin Hesbois, Leslie Cloots en Laurence Herman, leerlingen van de Hasseltse VVG Topsportschool, hebben dan ook plannen in die richting, zitten reeds in de States of hebben hun Amerikaans avontuur al achter de rug.

Het begin

Thomas Detry startte reeds op zesjarige leeftijd met golf. “Tot mijn 14 jaar speelde ik ook tennis en hockey, maar de combinatie werd te zwaar. Ik heb toen voor golf en hockey gekozen. Enkele jaren later heb ik dan beslist om me volledig toe te leggen op de golfsport en dit op een hoog niveau.” Het probleem van combineren klinkt Laurence bekend in de oren. “Als kind was ik al erg sportief en beoefende ik verschillende sporten waaronder tennis, basketbal en zwemmen. Toen ik acht was, moest ik een sport kiezen die ik kon combineren met mijn studies. Het werd golf. Als veertienjarige ben ik dan gestart in de topsportschool.” 

Thomas Pieters, Kevin en Leslie kregen de golfmicrobe van thuis mee. “Ik was 7 jaar toen ik mijn eerste golfbal sloeg. We waren op vakantie in Portugal en de kidsclub organiseerde toevallig een les golf. Aangezien mijn vader lange tijd had gespeeld, schreef hij mij in om te kijken of ik het leuk vond. Ik nam deel aan de jeugdlessen en die waren altijd fijn. Nadat ik mijn handicap had behaald, was ik vertrokken”, vertelt Leslie. De vader van Kevin werkte vroeger op de golfclub van Keerbergen en als kind kwam hij er regelmatig. Op woensdagnamiddag volgde hij er de trainingen van de junioren. Zo kreeg hij de smaak van het golfen te pakken. 

Prachtprestaties

De vijf jongeren hebben allemaal reeds mooie resultaten op hun palmares staan. Laurence won in 2007 de ‘Dutch International Junior Open’ in 2007 en haalde eveneens de titel van Belgische ‘Strokeplay Kampioene’ in 2009 binnen. “Dat waren heel mooie momenten. Daarnaast behaalde ik recent ook nog de derde plaats op de ‘Letas’ in Zaragoza.”

Ook Thomas Pieters zette afgelopen jaar een prachtprestatie neer. “Het was een bijzondere ervaring om het Europees kampioenschap te winnen bij de spelers jonger dan 18 jaar. Ook zal het eerste internationale tornooi in België me altijd bijblijven, alsook de eerste ronde die ik speelde met Nicolas Colsaerts en Steve Stricker. Voor the University of Illinoïs won ik eveneens de vierde ‘Big Ten Championship’ op rij, maar mijn beste prestatie tot nu toe is toch wel het winnen van het ‘NCAA National Championship’ in 2012.” Leslie behaalde al enkele top tien plaatsen op internationale wedstrijden en deelde een tweede plaats in Zweden op de ‘Annika Invitational Europa 2012’.

Trainingsschema

Om deze resultaten te kunnen neerzetten, hanteren de jongeren een strak trainingsschema. “In een normale week doe ik iedere ochtend en avond stabilisatieoefeningen. Ik probeer ook minstens vier keer een bepaalde conditietraining te doen en elke dag heb ik een golftraining. Wel zorg ik ervoor dat ik iedere week de nadruk leg op een bepaald onderdeel van mijn golfspel”, vertelt Laurence.  Ook Thomas Detry moest een gedetailleerd schema uitwerken om de golfsport te kunnen combineren met zijn studies. “Drie keer per week doe ik ’s morgens anderhalf uur aan fitness.

Van 8u. tot 13u. heb ik les en in de namiddag train ik. ’s Avonds moet ik dan studeren.” Leslie zit in haar zesde middelbaar op de Hasseltse Topsportschool. “Op maandag hebben een gewone schooldag. Dinsdag, woensdag en donderdag trainen we wel en vrijdag hebben we twee uur les en conditietraining. Mentale training hebben we meestal op dinsdagochtend. In het weekend speel ik wedstrijden of train ik op mezelf.” 

Toekomst

De jongeren streven allen een professionele golfcarrière na. Toch zien hun concrete dromen er anders uit. “Op korte termijn wil ik een zo goed mogelijk resultaat behalen op de universiteit van Illinois. Ook wil ik goede prestaties behalen op de College wedstrijden hier in de Verenigde Staten, maar ook in Europa. Op lange termijn wil ik, afhankelijk van mijn golfniveau, professional worden en is het mijn droom Nicolas Colsaerts op te volgen in de ‘European Tour’ en de ‘PGA Tour’.

Ik droom er ook van om ooit deel te nemen aan de Olympische Spelen”, vertelt Thomas Detry. Ook Laurence koestert die Olympische droom, al primeert het winnen van een Major voor haar. “Op korte termijn is mijn grootste doel het behalen van de full-tour card op de ‘Ladies European Tour’. Op lange termijn zou ik heel graag klaar zijn voor de Olympische Spelen in 2016, maar mijn grootste droom is toch wel om ooit een Major te winnen.” Thomas Pieters zou dan weer graag een ‘NCAA National Championship’ winnen, alsook deelnemen aan de ‘PGA Tour’. 

Mooie momenten

De vijf jongeren hebben al heel wat tijd doorgebracht op het golfterrein. Toch blijven bepaalde momenten hen meer bij dan andere. “Mijn deelname aan de ‘KLM Open’ (European Tour) zal ik nooit vergeten. Ik had nog vier holes te gaan en in mijn tweede ronde maak ik vier pars en passeerde ik de cut. Dat waren twee onvergetelijke dagen”, zegt Kevin.

Laurence kijkt met veel plezier terug op haar hole-in-one tijdens haar eerste wedstrijd in Florida. “Ik sloeg op een par drie van 170 meter recht naar de hole. Aangezien de voorkant van de green uit een grote bult bestond, konden we de vlag wel zien op de afslag, maar de hole zelf zagen we niet. Mijn bal ging in de hole, maar ik besefte het niet tot we plots iemand heel hard hoorde juichen vanuit de teebox. De meeste mensen hadden eerst niet door wat er gebeurde, tot iedereen besefte dat de bal in de hole zat! Daarna barstte het feest dan echt los.” Leslie ervaart het spannende einde op de ‘Annika’ in Zweden als haar mooiste moment op het golfterrein. “Bij de tweede ronde op de ‘Annika’ in Zweden speelde ik in de laatste flight. Op een gegeven moment stonden we op de afslag van een par 3 en sloeg het meisje dat eerste stond een ‘shank’, waarbij de bal fout geraakt wordt. Ze was een beetje zenuwachtig maar niet verbaasd en sloeg daarna een tweede bal.

Kort daarna vinden we haar eerste bal nog en die slaat ze tot voren op de green. De vlag stond helemaal achteraan dus ze had nog een putt van ongeveer 28 meter, die ze recht de hole in krijgt! Gelukkig maakten we beiden nog een par, en daarna hebben we er eens goed om gelachen.” Ondanks zijn knappe prestaties, was Thomas Detry het meest onder de indruk van de woorden Webb Simpson in een interview: “Ik heb mensen gezien waarvan ik een paar jaar geleden nooit dacht dat ze ooit wereldtopniveau zouden hebben en nu kom ik die mensen tegen op de PGA tour en op topwedstrijden. Blijf hard werken en keep fighting.”