Na een knappe prestatie in januari maakte je opeens een sprong van 81 plaatsen op de wereldranglijst (naar nummer 156). Wat zijn je doelen voor dit jaar?

“Ik wil daar liever geen cijfers op plakken. Top honderd, top twintig,… daar concentreer ik me nu niet op. Ik leer volop bij en moet gewoon geduldig afwachten. Ik ben nog maar 23, wat heel jong is in de golfwereld. Topgolfers zijn gemiddeld rond de dertig jaar, er lopen zelfs nog vijftigers rond in het professionele circuit. Als je lichaam niet tegenstribbelt, kan je lang meegaan als topgolfer.”

Wat trekt je zo aan in de sport?

“Bij golf ben je helemaal op jezelf aangewezen. Je kan het niet op iemand anders steken als je iets fout doet, en daar hou ik wel van. Je bent ook altijd buiten in de natuur, en je ziet een groot stuk van de wereld. Het internationale karakter van de sport spreekt me erg aan: letterlijk elk land in de wereld heeft zijn eigen golfbanen. Golf heeft mij al overal gebracht.”

Na meer dan 100 jaar zal golf opnieuw een olympische sport worden. Train je al met het oog op de Olympische Spelen in Rio, volgend jaar?

“Ik kijk ernaar uit om naar Rio te gaan, maar ik stem mijn trainingen er niet op af. Voor golfers zijn de Olympische Spelen niet het hoogtepunt waar ze naartoe leven, omdat de sport zo lang afwezig is geweest op het olympische programma. Daar komt nu misschien wel verandering in.”

Hoe ga je om met de zware mentale druk van de sport?

“Ik kom uit een sportieve familie en heb van thuis uit de juiste mentaliteit meegekregen. Als het niet goed gaat, deal with it. En als het wel goed gaat: blijf hard werken. Je moet mentaal heel sterk zijn voor deze sport. Tussen de slagen door heb je veel tijd, en dat is gevaarlijk om je gedachten te laten afdwalen. Kijk naar wat Tiger Woods is overkomen na al zijn liefdesperikelen. Als je privéleven niet in balans is, wordt het moeilijk om je optimaal te concentreren. Maar is dat niet voor iedereen zo?”

Is golf een harde sport?

“Zeer hard. Vooral omdat je tijdens elk tornooi met 150 mensen begint, en er maar één winnaar overblijft. Daardoor kan het gebeuren dat je jarenlang niets wint in je carrière. Ik ben nu anderhalf jaar prof, en heb nog niets gewonnen. Dat begint mentaal wel stilaan te wegen. Er is nu eenmaal meer druk als je voor je boterham moet spelen, dan voor een zilveren schaaltje.”