Het kan en het hoeft niet altijd veel geld te kosten. In België zijn er immers golfclubs en materiaal beschikbaar naar ieders wens en budget. Hierdoor kan je als golfer zelf beslissen hoeveel geld je spendeert aan deze sport. 

Het materiaal

Als beginner zit materiaal vaak inbegrepen in het startpakket. Een handschoen (10 à 15 euro) en een goed paar sportschoenen zijn echter geen overbodige luxe. Wanneer je effectief het terrein opgaat, investeer je best in kwaliteitsvolle golfschoenen (vanaf 60 euro), een tas en golfstokken (vanaf 150 euro voor een hele set). 

De initiatie

Als je zin hebt om zelf aan de slag te gaan, kan je altijd terecht in een golfclub bij jou in de buurt om gratis een eerste keer te proeven van de golfsport. Op die manier ontdek je wat de sport precies inhoudt en of er een golfer in jou zit. Daarnaast kan je ook terecht op de initiatiemomenten van de diverse golfclubs. Sommige clubs bieden deze gratis aan, bij andere betaal je hier een kleine vergoeding voor. Jaarlijks wordt er ook een ‘Start to Golf-dag’ georganiseerd. Deze zal dit jaar plaatsvinden op 14 april. Op die dag kunnen liefhebbers een kijkje nemen in een golfclub en zelf een balletje leren slaan. 

Het startpakket

Als de kennismaking in de smaak viel, kan je verdergaan met een startpakket. Met dat lessenpakket kom je, individueel of in groep, in contact met de basis van de golfsport. Je hoeft op dat moment nog geen lid te zijn van een club. Afhankelijk van de club biedt men pakketten aan van lange of korte duur, iets prijziger of relatief goedkoop, ... Iedereen kan dus op basis van het vooropgestelde budget de beginselen van de golfsport aanleren. 

Lidmaatschap

Na deze oefenperiode kun je vervolgens het ‘golfvaardigheidsbewijs’ (GVB) behalen. Dit document toont aan dat je zowel de kennis als de nodige technieken van de golfsport onder de knie hebt. Wanneer je je GVB behaald hebt, mag je de baan op en krijg je een handicap toegewezen tussen 37 en 54. 

Dankzij een divers aanbod aan types hoeft ook het lidmaatschap niet zo duur uit te vallen als sommigen denken. Wanneer je over de nodige tijd beschikt om vaak te gaan spelen en ook meestal in je eigen club wil spelen, dan kies je er best voor om ‘full member’ te worden in je eigen club. Daarnaast kan je ook opteren voor het systeem van ‘greenfee-golfer’. Hierbij betaal je een bijdrage aan een club voor het aantal holes dat je wil spelen. De ‘greenfee-golfers’ kunnen sinds begin dit jaar ook gebruik maken van de tweekleurige federatiekaart. Via de club ben je met deze kaart aangesloten bij de federatie en wordt jouw handicap bijgehouden. Zo kan je op recreatieve basis ‘greenfee-spelen’ en andere golfbanen ontdekken.

Jeugdlidmaatschap

Jongeren kunnen aan een gereduceerd tarief kennismaken met de golfsport. Bovendien zijn de lidgelden voor kinderen vaak goedkoper dan bij andere balsporten. Daarnaast kunnen de kinderen in ongeveer iedere golfclub ‘vrij’ lid worden. Dit houdt in dat de ouders niet verplicht lid hoeven te zijn, alvorens een kind zich kandidaat zou kunnen stellen om lid te worden. Golf is dus enorm toegankelijk voor deze doelgroep en kan zeker concurreren met andere sporten!

Facts

  • Zeventig procent van de ondervraagde clubs biedt een gratis initiatie aan. 
  • In negentig procent van de clubs kan je terecht voor een startpakket. De gemiddelde prijs van zo’n startpakket bedraagt €229 voor vierenhalve maand. 
  • Een golfset met tas en golfstokken kan je kopen vanaf €150.
  • Het lidgeld voor kinderen is in de golfsport vaak goedkoper dan bij andere balsporten.
  • De diverse mogelijkheden bij het lidmaatschap zorgen ervoor dat dit niet onnodig duur uitvalt. 
  • In 2004 werd de allereerste golfopendeurdag georganiseerd. 
  • Afgelopen jaar namen 3.800 niet-golfers deel aan de initiatie tijdens de ‘Start to Golf-dag’. 
  • Naast de algemene ‘Start to Golf-dag’ werden de laatste vier jaar tal van afsplitsingen georganiseerd: ‘Start to Golf-dag voor Senioren’, ‘Grootouder-kleinkind dag’ en ‘Start to Golf-dag voor studenten’.