Daarnaast is hij actief als journalist bij Sporza, waarvoor hij in september 2012 de live verslaggeving mocht verzorgen van de Ryder Cup.

Hoe ben je begonnen met golf?

Dat was eigenlijk heel toevallig. Vroeger woonde ik in de buurt van een golfclub. Als jongere kwam ik daar wel eens bij opendeurdagen. Omdat ik toen ook al voetbalde, tennis speelde en vaak ging fietsen, ben ik op dat moment niet meer met golf begonnen. Ongeveer twintig jaar later kwam alles terug: een producer in de Tour de France speelt golf en tijdens de Ronde had hij zijn golftas mee. Zo ben ik die clubs dan ook wat gaan gebruiken, al beperkte zich dat in het begin vooral tot het spelen van korte slagen. Toen ik thuiskwam, ben ik dan effectief een golfclub binnengestapt en even later ben ik gestart met een startpakket. Ik ben nu twee jaar bezig en heb intussen handicap 11,2 bereikt. Ik had niet gedacht dat het mij op zo’n korte tijd zó beet zou hebben.

Je gaat ook regelmatig naar het buitenland.
Gaan je golfclubs vaak mee tijdens die reizen?

Dat hangt er vanaf. Als we met het gezin op vakantie gaan, staat dat vaak wel in het teken van golf. Mijn kinderen spelen immers ook en ook mijn vrouw is onlangs begonnen. De laatste twee weken van augustus bijvoorbeeld zijn we op golfvakantie geweest. Maar als ik in het buitenland zit voor het werk, is golf spelen niet altijd mogelijk natuurlijk. Ik probeer dat wel en neem mijn golftas regelmatig mee. Tijdens de vorige Tour zijn we ongeveer drie à vier keer gaan spelen, maar op de Olympische Spelen en de Ryder Cup heb ik die kans niet gehad.

Ik probeer elke dag een club in mijn handen te hebben, al is het maar vijf minuten

In het verleden beoefende je al verschillende fysiek zware sporten; wat trekt je zo aan in golf?

Het afbouwen van die zware fysieke inspanningen voel ik wel aan mijn lichaam, maar wat mij vooral aantrekt in golf is de competitieve uitdaging. Ik ben erg competitief ingesteld en golf laat competitie toe op elk niveau. Wanneer je geen wedstrijd speelt tegen iemand anders, dan maak je er één van voor jezelf. Ik ervaar het handicapsysteem dan ook als een ongelofelijke uitvinding!    

Is je handicap omlaag krijgen voor jou de grootste uitdaging, die competitie tegen jezelf?

Het is voor mij niet de enige uitdaging, maar als ik competitie speel zit dat wel in mijn achterhoofd. Wat ik vooral ontdekt heb, is de rust. Rust die ik op mijn werk niet heb. Daar ben ik immers constant met allerlei zaken bezig, maar wanneer ik op de golfbaan ben, zit mijn gsm in mijn golftas en heb ik nooit het gevoel dat ik eens moet gaan kijken of dat ik iets gemist heb. Dat is wel een verademing voor mij.

Hoeveel vaak speel je gemiddeld golf?

Ik probeer elke dag een club in mijn handen te hebben, al is het maar vijf minuten. Bij ons op de boerderij heb ik vanachter een net gehangen en een afslagmat gelegd. Als ik thuis pauze neem, ga ik soms even naar achteren en sla ik een paar ballen. Ook probeer ik elke week 18 holes te spelen en als het lukt, neem ik in het weekend deel aan competities.

Heb je zelf al mensen kunnen overtuigen om ook te starten met golf?

Ik merk wel, vooral dan na de Ryder Cup, dat ik op golfclubs meer kennissen tegenkom, die zich komen inschrijven. Maar spijtig genoeg heeft golf nog steeds een elitair imago, waardoor de drempel om te komen golfen voor sommigen nog te hoog is. Wel nemen we soms vriendjes van de kinderen mee naar de golfclub en sommigen daarvan starten ook effectief. Als junior captain heb ik dan ook het concept ‘bring a golfer’ georganiseerd voor de jeugd. De kinderen die golfen doen in een wedstrijd dan de lange slagen, de niet-golfende kinderen de korte slagen. Op die wedstrijd kwam toen veel respons. 

Volg je zelf de internationale gebeurtenissen in de golfwereld?

Ja, ik volg de internationale wedstrijden en uitslagen op de voet. Er zijn zelfs al twee tv’s voorzien voor golf: één op mijn bureau en één op de slaapkamer! Van zodra ik aan mijn bureau zit, staat er golf dan ook op. Vaak spoel ik even terug en herbekijk ik bepaalde slagen. Het is met andere woorden echt een microbe! 

Tot slot: is er een leuke golfanekdote die je is bijgebleven?

Ooit zag ik samen met mijn zoon een alligator naast de golfbaan, dat was wel even schrikken! Maar één van de mooiste golfmomenten was zonder twijfel mijn aanwezigheid op de Ryder Cup. De laatste dag moest ik commentaar leveren en tijdens de match met Tiger Woods en Nicolas Colsaerts kon ik mee de baan op. Dat was echt een leuke belevenis. Na de wedstrijd heb ik ook even kunnen napraten met onze Belgische trots.