Paarden toegankelijker en populairder

Hoewel Vlaanderen al eeuwenlang een echte paardenstreek is, blijken deze dieren de laatste jaren heel wat nieuwe harten te veroveren. Steeds meer kinderen en volwassenen leren paardrijden en sluiten zich aan bij hippische verenigingen. Paardenhobby’s zijn dan ook erg toegankelijk geworden: “Om paard te rijden, te mennen of andere hippische activiteiten uit te oefenen, moet je al lang geen eigen paard of pony meer aankopen,” vertelt Frank Gasthuys, voorzitter van het Vlaams Paardenloket. “Je kan best eerst bij een goede manege aankloppen. Goed werkende maneges hebben rustige, betrouwbare paarden ter beschikking en werken met opgeleide lesgevers waarvan je heel veel kan leren. Wil je na een tijdje toch een eigen paard, maar heb je niet de nodige ervaring of ruimte om het zelf te verzorgen, ga dan op zoek naar een goede pensionstal. Daar zal het op en top verzorgd worden.”

Equilabel

Dankzij de populariteit van de paardensport, telt Vlaanderen momenteel meer dan 450 maneges en pensionstallen. Velen onder hen combineren beide activiteiten. Keuze genoeg dus… Uiteraard is het vaak een hele uitdaging om de meest geschikte partij te kiezen. Kwalitatieve bedrijven hebben het daarenboven ook niet altijd even gemakkelijk om zich te onderscheiden. Daarom lanceerde het Vlaams Paardenloket enkele maanden geleden het Equilabel, een kwaliteitslabel voor maneges en pensionstallen.

Alle maneges en pensionstallen in Vlaanderen kunnen zich via www.vlaamspaardenloket.be inschrijven voor een evaluatie. Zij krijgen dan bezoek van twee opgeleide evaluatoren die het bedrijf beoordelen op meer dan 140 criteria. Geslaagde bedrijven ontvangen het Equilabel voor een periode van 3 jaar, verschijnen op de website en krijgen een aantal publicitaire voordelen.

Meer dan 20 gelabelde bedrijven

Op 24 april 2015 werden de eerste gelabelde bedrijven aan het publiek voorgesteld. 17 maneges en pensionstallen die meteen na de lancering op de kar sprongen, ontvingen hun label uit handen van Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, Joke Schauvliege. Ondertussen steeg het aantal gelabelde maneges en pensionstallen al tot 20 en er staan nog eens zo veel bedrijven op de planning. Alle bedrijven met een Equilabel komen uitgebreid aan bod op www.vlaamspaardenloket.be/equilabel. Er kan doorheen het aanbod gezocht worden op provincie, type en naam. Het Vlaams Paardenloket hoopt tegen het einde van 2015 een 50-tal gelabelde bedrijven online te hebben staan.

Meer info: www.vlaamspaardenloket.be/equilabel