Golf stond reeds tweemaal op de Olympische programma: in 1900 en 1904. De eerste maal konden enkel mannelijke golfers strijden om een Olympische medaille, in 1904 kregen ook de vrouwen de kans om de strijden voor de titel.  

Topsportpiramide

De selectie gebeurt hierbij op basis van de zogenaamde topsportpiramide. De basis hiervan wordt gevormd door een grote groep jonge golfers tussen zes en twaalf jaar, de ‘Kids’. Binnen deze groep gebeurt vervolgens een eerste selectie. Deze pre-miniemen worden daarna via diverse trainingsgroepen klaargestoomd voor een topcarrière.

Aan de hand van een enkele ‘Skills & Drills”-testen worden de golftechnische vaardigheden van de jongeren nauwkeurig gemeten, zodat de coaches hen doelgericht kunnen begeleiden. Na een nieuwe selectie op basis van ontwikkelingslijnen, kunnen 18-plussers met potentieel om ooit aan de Olympische Spelen deel te nemen, een intensieve carrièrebegeleiding krijgen. 

Internationale ervaring

Om deze jonge talenten ervaring te laten opdoen, biedt de VVG een ruime internationale wedstrijdkalender aan. Een aantal klassiekers hierbij zijn: de ‘Throphée des Régions’, de ‘Toxandria Junior Open’ en de ‘Luxemburg Amateur Open’.