“Mensen komen vandaag de dag sporten vòòr het werk, baantjes trekken tijdens de middagpauze of 's avonds ter ontspanning met de vrienden. Sporten in 'licht verband', zoals we dat noemen, komt steeds vaker voor. Het zwembad is daarvoor de ideale setting: zwemmen is erg gezond en laagdrempelig. Je gebruikt er een groot aandeel van je spieren bij, en het is daarbij ook nog eens bijzonder goed voor je humeur. Bij sporten in het water is er trouwens een zeer kleine kans op blessures, al gebeurt sporten buiten clubverband toch nog te vaak zonder begeleiding of zonder sportverzekering. Onze zwembaden konden dus méér doen voor de Vlamingen, en daarom startten we, in samenwerking met Ethias verzekeringen, Start to Swim op.”

 

Trainingsschema’s
 

“Concreet willen we in de eerste plaats de zwembaden stimuleren om permanent banen vrij te houden voor baantjeszwemmers. Dat is trouwens iets wat al in veel baden gebeurt. Daarnaast reiken we trainingsschema's aan. Daarmee spelen we in op de expliciete noodzaak om sporters buiten clubverband meer structuur in hun sportbeoefening aan te bieden. Daarom vind je in een vijftigtal zwembaden displays met waterafstotende fiches, waarop je een overzichtelijk trainingsschema en tips kan vinden. Dat werkt zoals bij 'Start To Run': vandaag doe je één baantje, even rusten, overmorgen doe je er twee achter elkaar, enz. Zo kunnen de zwemmers zichtbaar vorderingen maken.”

 

Sportverzekering
 

“Ook de redders worden actief betrokken. Naast hun belangrijkste rol als toezichter voor de veiligheid van de zwemmer, staan ze mee in voor een klantvriendelijk onthaal in het zwembad. In veel baden kan je bij hen terecht met vragen over je trainingsschema of voor vrijblijvende tips. Onder de naam ZekerSporten.be bieden we een individuele sportverzekering aan, voor mocht er toch een blessure opduiken.”

“Tot slot kan je je in verschillende zwembaden aansluiten bij lessenreeksen. Daarbij is het doel niet leren zwemmen, maar ervoor zorgen dat je het uiterste uit je zwemsessies kan halen. Het verbeteren van je zwemstijl kan bijvoorbeeld al veel doen: zo wordt baantjeszwemmen de ideale vrijetijdsbesteding om je fysieke fitheid te verbeteren.”