Meer en meer Vlamingen golfen, maar het blijft een sport waarvan meer dan de helft van zijn spelers 50-plus is.

“Klopt, en meer jongeren zouden moeten beginnen golfen. Golf is een sport voor iedereen. Houd je ervan tegen een bal te slaan, jezelf voort te bewegen aan een goed tempo en op te boksen tegen je eigen persoonlijke uitdagingen? Dan is dit een sport voor jou. Je kunt alleen spelen of met vrienden of familie, op elk uur van de dag, en in elke mogelijke omgeving. Je kunt veel trainen, of slechts een beetje. Je kunt het als hobby behouden, of in competitie beoefenen. Vanaf het moment dat je golf in competitie gaat spelen, wordt het één van de meest technische en mentale sporten. Vlaanderen telt vandaag 37.000 golfers; jaarlijks komt daar 3% bij. Ons objectief is om in 2020 50.000 golfers te hebben in Vlaanderen.”

Welke inspanningen levert Vlaanderen om golf tot bij het grote publiek te brengen?

“De VVG (Vlaamse Vereniging voor Golf) is één van de meest doeltreffende van alle Belgische sportfederaties. Ze communiceren, demystificeren de sport en maken hem toegankelijk voor iedereen. Verder organiseren ze opendeurdagen, en doen ze lobbywerk om golf te promoten. Ik ben erg onder de indruk van hun werk. Mijn hoedje af voor de VVG!

Kunnen er nog inspanningen geleverd worden?

“Dat kan altijd. Zo moeten er meer terreinen en clubs gebouwd worden. Wanneer mensen geen golfterrein in de buurt hebben, gaan ze minder snel golf spelen. De techniek leer je niet op 1-2-3, je moet dan ook best wat tijd spenderen op de golfbaan om de sport onder de knie te krijgen. Dit is dus niet simpel wanneer je te ver moet reizen om te kunnen golfen. In Engeland en Nederland is er altijd wel een golfterrein in de buurt. Je kunt daar dikwijls zelfs kiezen uit verschillende terreinen.”

Een selectie voor Rio 2016 ziet er op dit moment voor jou vrij waarschijnlijk uit. Hoe belangrijk is meedoen aan Rio 2016 voor jou?

“De Spelen zijn enorm belangrijk voor mij. Zeker nu golf na 112 jaar eindelijk weer een Olympische discipline geworden is. Ik heb trouwens ook een achtergrootvader die ons land twee keer mocht vertegenwoordigen op de Spelen voor de Tweede Wereldoorlog. Hij maakte deel uit van het basketbal- en waterpoloteam. De Spelen hebben dus altijd een grote rol gespeeld in mijn familie. Het zou voor mij dan ook een hele eer zijn om België te mogen vertegenwoordigen op Rio 2016.”

Op dit moment ben je je volop aan het voorbereiden voor de Shenzhen International en China Volvo Open. Hoe ziet je voorbereiding eruit? 

“Die bestaat uit 3 fasen. Op dit moment ben ik in Florida, waar ik me gedurende drie weken iedere dag train. ’s Morgens oefen ik, en in de namiddag speel ik telkens een heel parcours. Als die drie weken om zijn, ga ik naar Thailand waar ik tien dagen lang een intensieve crossfit training volg,gevolgd door een toernooi in Bangkok op het officiële Thaise circuit: de Singha Tour. 13 april vertrek ik uiteindelijk naar China.”

Heb je een positieve kijk op de toekomst voor golf in Vlaanderen? 

“Ik zal nóg positiever zijn wanneer het departement van Ruimtelijke Ordening meer begrip voor golf opbrengt. Het duurt vandaag 10 jaar voor je een bouwvergunning voor een golfterrein krijgt. Dat is 8 jaar te lang; dat ontmoedigt velen. De politiek vormt de grootste rem voor de ontwikkeling van golf in Vlaanderen. Het is hier al bijna gemakkelijker een kerncentrale te bouwen, dan een golfterrein.”

Ben je tevreden met waar je nu staat in je carrière?

“Ja, maar ik zou zeker nog niet willen ophouden waar ik nu ben. Ik zou graag elk jaar een toernooi op de European Tour winnen om te beginnen. Daarna zou het fantastisch zijn om de Spelen en één van de Majors te winnen. Ik zou ook nog graag aan de Ryder Cup willen meedoen. Als sportieveling in hart en nieren zou ik die titels graag aan mijn palmares toevoegen. Ik heb nog enkele goede jaren voor mij liggen, dus je weet maar nooit! ”