Voor zij die houden van wandelen is Wallonië dé plaats bij uitstek. Ten zuiden van de taalgrens vind je een bonte verzameling landschappen, streken en kleuren waar elke natuurliefhebber zijn of haar hartje kan ophalen. Bovendien is Wallonië rijk aan fauna en flora en pittoreske dorpjes waar je telkens warm onthaald wordt.

Er zijn tal van uitgestippelde wandelroutes die je kunt volgen in Wallonië. Wij zochten alvast één uitzonderlijke route uit voor de avonturiers onder jullie.

De vallei van de Statte (9km)

In de provincie Luik, aan de rand van de Hoge Venen, kan je tijdens een drie uur durende wandeling genieten van verschillende facetten van de soms nog ongerepte natuur in Wallonië.

Startpunt is de kerk van Solwaster. In het begin van de wandeling wordt je aandacht meteen naar de prachtige oude boerderijen met hun dikke muren getrokken. Na enkele minuten wandelen, bereik je de Statte, een ongerept riviertje dat meteen zin geeft je waterschoenen aan te trekken en door de ondiepe delen te wandelen. Verder trekt het parcours over talrijke kleine bruggetjes en steenpaden om uiteindelijk aan te komen aan de ‘Rocher de Bilisse’; een rotsmuur in het midden van het bos van bijna 50 meter hoog. Iets verderop is de ‘Cascade des Nûtons’ gelegen, een waterval die vooral na hevige regenval indrukwekkend is. Iets verder leidt de weg naar een veld bezaaid met rotsen uit de laatste ijstijd, en de dolmen van Solwaster, die aanleiding vormden voor tal van speculaties. Kort hierna zal je uit het halfduister van het bos komen, en in het licht van de hoogtes van Solwaster geleid worden. Net voor je weer bij het vertrekpunt aankomt, heb je een prachtig zicht over de velden en de hagen van het dorp.

Voor de fanatiekelingen bestaat de mogelijkheid de route met 6 km te verlengen. Daarvoor moet je, zodra je weer bij de kerk aankomt, de gele rechthoeken volgen. Zij leiden je een poosje langs de Sawe, een beek die zich in de Statte werpt.

Trek dus je wandelschoenen aan, maak je lunchpakket klaar en smeer je goed in tegen de zon. Zo ben je klaar voor een stevige wandeling in het prachtige zuiden van ons land. En, vergeet je camera niet, Wallonië zal je vast en zeker de adem ontnemen!