Jos Gys (65) startte negen jaar geleden met een golfopleiding aan de Antwerp Golfschool. Vandaag de dag is golf voor hem een passie. “Het mooiste aan golf is dat je altijd in de buitenlucht bent, maar  ook de accommodatie en de vrienden van de club zijn stimulerende factoren voor mij om te blijven golfen.”  

Inschrijving

In 2004 nam Jos de beslissing om zich in te schrijven voor een golfopleiding. Toch waren het vooral zijn vrienden die hem over de streep trokken om zich effectief in te schrijven. “Golf is een sport die je gemakkelijk alleen kan beoefenen en je komt er continu mee in de buitenlucht. Dat laatste deed ik tot op die dag veel te weinig en mijn vrienden hadden me daarover al meermaals aangesproken.” Ondanks het feit dat hij wat druk ondervond vanuit zijn vriendenkring, heeft hij helemaal geen spijt van deze keuze. “Ik maak heel wat plezier in de golfclub. Ik heb er intussen veel vrienden gemaakt en blijf regelmatig na het golfen wat napraten en een pintje drinken.” 

“Ambities heb ik op mijn 65ste niet meer. Ik wil gewoon genieten van mijn sport en van de buitenlucht”

Meerwaarde

Jos ervaarde zijn opleiding als een grote meerwaarde voor het beoefenen van zijn geliefde sport. “Zonder opleiding is het onmogelijk om het golfterrein op te gaan. Het is cruciaal om eerst de basistechnieken onder de knie te krijgen. Ik kreeg samen met vijf anderen stap voor stap de beginselen van het golfen aangeleerd. We hadden een heel  goede leraar en door de persoonlijke begeleiding kreeg ik geleidelijk aan alsmaar meer zin om er verder mee te gaan.” Vandaag de dag neemt hij nog regelmatig extra lessen om zo zijn techniek wat bij te schaven. “Als vrienden mij vragen ‘Wat wil je voor je verjaardag?’, antwoord ik altijd ‘Geef mij maar een bon voor een golfles’. Wanneer ik een tijdje geen extra lessen meer gevolgd heb, merk ik het toch ook wel tijdens het golfen. Dus ik probeer daar toch voldoende tijd voor vrij te maken.” 

Wedstrijden

Met zijn club doet Jos elk weekend één van de grote terreinen in België aan. “Ik probeer elk weekend sowieso mee te gaan. Daarnaast sta ik iedere week ook nog wel een paar uur op een terrein, al kan het weer hier natuurlijk wel een spelbreker zijn.” Na vier jaar golfen behaalde Jos de titel van Senior Kampioen in zijn golfclub. “Hierbij wordt rekening gehouden met alle wedstrijden van het hele jaar. Aan iedere wedstrijd worden punten toegekend en op basis daarvan stellen we dan een ranking op. Het is altijd wel spannend naar het einde toe, al heb je ook wel een dosis geluk nodig. Niettemin deed het me wel iets, omdat ik op zo’n korte tijd best wel ver geraakt was.” 

Hij ervaart het handicapsysteem in deze competitie als een enorm voordeel. Via dit systeem krijg je als golfer een aantal slagen in verhouding tot je handicap. Zo krijgt iemand met een golfhandicap van 36 evenveel slagen extra. Indien je voldoende punten hebt behaald, wordt je handicap automatisch aangepast. “Het is heel leuk dat golfers van elk niveau op deze manier met elkaar kunnen spelen. Soms speel je tegen een nieuweling, soms tegen een gevorderde.”

Toekomst

Ondanks zijn behaalde titel, heeft Jos niet veel ambities meer. “Ik ben ondertussen 65 jaar, dan heeft het weinig zin om nog grote dromen na te streven. Mijn enige ambitie is om te blijven golfen en daar vooral veel plezier aan te blijven beleven. Een droomlocatie heb ik evenmin. Ik wil gewoon wekelijks met de club de grote terreinen in België blijven afgaan en van het golfen blijven genieten.”