Wat zijn de voordelen van golf ten opzichte van andere sporten?

“Golf is enerzijds een individualistische sport, maar biedt anderzijds toch de mogelijkheid om met veel mensen in contact te komen. Een golfwedstrijd duurt gemiddeld vier à vierenhalf uur, en je speelt het met drie of vier personen. Je bent heel die tijd samen op de baan, en dat vaak op de mooiste plekken in binnen- en buitenland. Dit is in een zakelijke context erg interessant, maar ook voor op reis. Het is niet zo dat de businessdeals op de court worden afgesloten, zoals men vaak beweert. Je leert elkaar wel op een andere en ongedwongen manier kennen, en dat kan bijdragen tot meer begrip en een goede relatie.”

“Bovendien is het een van de weinige sporten waar je als beginner kan winnen van een topspeler, dit dankzij het ‘handicapsysteem’ waarbij een minder ervaren speler meer slagen krijgt om de baan te doen. Dit maakt golf enorm toegankelijk. Iedereen kan tegen iedereen spelen.”

Is het een moeilijke sport?

“De ene dag kan je goed spelen, de andere dag dan weer slecht. Je komt jezelf dus dikwijls tegen op de golfbaan. Het is een van de moeilijkst beheersbare sporten die er zijn. Golf is immers erg technisch. Het is meer dan tegen een balletje slaan. Precisie is enorm belangrijk.”

Klopt het elitaire imago dat rond golf hangt?

“Het beeld van de kapitaalkrachtige speler van middelbare leeftijd klopt niet. We moeten van dit stigma af. Je kan het spelen vanaf zes jaar, tot zolang je kan en wil. Ikzelf ben vroeger Jeugd-Kapitein geweest, maar zie evenzeer dagelijks mensen van 80 of 90 jaar op de golfbaan. Dit houdt hen immers jong.”

“Omdat het elitaire imago steeds meer verdwijnt, breekt golf steeds meer door in Vlaanderen. We merken een duidelijke stijging van het aantal inschrijvingen, en dat door alle leeftijdscategorieën heen. Ook de goede prestaties van enkele Belgische topspelers én de toevoeging ervan aan het Olympisch programma van Rio 2016 dragen bij aan het groeiende succes.”

Welke tips kan u geven aan beginnende spelers?

“Geduld is erg belangrijk. Het komt erop aan om altijd maar te blijven oefenen. Je moet er veel mee bezig zijn om effectief te kunnen verbeteren. Het is bovendien aangeraden om je te laten begeleiden door een professional. Veel golfclubs bieden starterspakketten aan, die je de kans geven om gedurende enkele maanden kennis te maken met de sport en de belangrijkste basis onder de knie te krijgen. Zo kan je aanvoelen of je aanleg hebt en na afloop van het pakket beslissen of je verder wil doen.”