Slakken bestrijden heeft nog heel wat voeten in aarde

We hebben allemaal wel eens overlast van naaktslakken in de tuin. Maar hoe kun je deze slakken bestrijden zonder dat je huisdieren daar de dupe van worden? Hoe kun je slakken bestrijden en dan nog steeds eten van de aardbeitjes waar ze het op gemunt hadden? Je kunt kiezen uit verschillende mogelijkheden. Ga bijvoorbeeld voor aaltjes tegen slakken. Deze techniek kun je toepassen van maart tot zo'n beetje half oktober. De aaltjes bestel je gewoon online. Het is even een kwestie van uitrekenen hoeveel vierkante meter grond of hoeveel planten je wilt beschermen tegen slakken en dan gewoon bestellen.

Slakken bestrijden met aaltjes? Hoe werkt dat?

Je bestelt de aaltjes dus gewoon online. Voor je ze gaat verwerken lees je eerst even de aanwijzingen op de verpakking. Hier staat precies hoeveel water je nodig hebt om de aaltjes in op te lossen voor het beste resultaat. Heb je de aaltjes opgelost? Dan kun je ze gewoon met de gieter over je planten en/of de tuin gieten. De aaltjes zullen zich dan gaan ontwikkelen en zich fixeren op de naaktslakken in de grond. Via alle openingen zullen ze de naaktslakken binnendringen en hun, voor slakken giftige, bacteriën achterlaten. De slakken stoppen met eten en zullen, binnen twee weken, sterven. Je hoeft geen complete slakken-slachting te verwachten. De slakken sterven in de grond en laten geen spoor na. De sla, aardbeien en andere groenten zullen gewoon eetbaar blijven.

Is er niets anders?

Natuurlijk wel! Je kunt slakken bestrijden op veel verschillende manieren. Zo kun je ook barrières opbouwen waar slakken niet overheen en onderdoor kunnen. Dit is bijvoorbeeld heel handig wanneer het gaat om maar één plant, zoals een hosta. Zo'n barrière is gemaakt van kunststof en is er in veel varianten. Zo kun je kiezen voor een rechthoekig model of een rond model met een deksel. Het is dan wel van belang dat je goed controleert of er niet toevallig één naaktslak zich binnen de barrière bevindt voor je de barrière plaatst.

Of kies een slakkenval met lokstof

In zo'n slakkenval plaats je de bijgeleverde lokstof volgens de bijgeleverde handleiding. De slakken zullen deze stof niet kunnen weerstaan en zelf de slakkenval binnengaan, maar niet meer naar buiten kunnen. Deze val plaats je een flink eind van de planten die je tegen slakken wilt beschermen. De lokstof is onweerstaanbaar voor ze! Een nadeel? De slakken sterven in de slakkenval en deze zul je dus eens in de zoveel tijd moeten legen.

Geef een antwoord