Wanneer doe je een vaderschapstest?

Heb je wel eens getwijfeld of jouw kind wel echt van jou is? Bijvoorbeeld omdat hij niet echt op je lijkt. In dat geval kan je een vaderschapstest doen. Met een vaderschapstest kan worden bepaald of je de vader van een kind bent. Maar wanneer doe je eigenlijk een vaderschapstest en hoe werkt het? In dit artikel lees je hier meer over.

Twijfels

Wanneer je twijfelt of je de biologische vader van jouw kind bent kan je er voor kiezen om een vaderschapstest te gaan doen. Andersom kan het ook als het kind twijfelt over wie de biologische vader is. Als moeder zijnde zou het ook kunnen dat je twijfelt over wie de biologische vader van je kind is. Voor sommige mensen maakt zo’n testuitslag niks uit, maar voor anderen kan het heel veel rust geven. Het is goed om van tevoren na te denken over wat voor effect het resultaat kan hebben op jou en je gezin. Bedenk van tevoren goed waarom je duidelijkheid wil hebben en wat uitslag zou kunnen betekenen. De uitslag van de test kan soms voor veel verandering zorgen.

Bij vaderschapstest.nu kan je kiezen tussen een test voor je gemoedsrust of een rechtsgeldige test. Doe je de test voor je eigen gemoedsrust? Dan mag je zelf het DNA-monster afnemen. Bij een rechtsgeldige test is dit niet het geval omdat de uitslag van een deze test bruikbaar moet zijn in een rechtszaak. Denk hierbij aan een rechtszaak over voogdij of alimentatie. Bij een rechtsgeldige test wordt het DNA-monster afgenomen door een arts of verpleegkundige.

DNA

Wanneer je een vaderschapstest voor gemoedsrust doet via www.vaderschapstest.nu krijg je een testkit thuisgestuurd. Je neemt zelf eenvoudig en pijnloos een DNA-monster af. Dit doet je met een wattenstaafje. Vervolgens stuur je jouw DNA-monster op naar het laboratorium. In het laboratorium gaan zij het DNA onderzoeken. Jouw DNA wordt vergeleken met het DNA van het kind. Dit doen ze op minimaal 20 plaatsen in het DNA. De uitslag krijg je binnen vier werkdagen. Wanneer de DNA-profielen niet overeen komen kan er met 99,999% zekerheid worden gezegd dat je niet de biologische vader bent van het kind.

Nu weet je wanneer je een vaderschapstest kan doen en hoe dit in zijn werk gaat. Mocht je een keer in een situatie komen waarbij er twijfel is dan weet je dat er mogelijkheden zijn om duidelijkheid te krijgen. Neem van tevoren wel goed in overweging wat voor effect het de uitslag van de test zal hebben.

 

Geef een antwoord