De weg van de schoen: van ontwerp tot voet

Het maken van schoenen al eeuwenlang een ambacht. Door de industriële revolutie werd het mogelijk om de productie van schoenen te mechaniseren. Daardoor werd de betere schoen betaalbaarder en waren meer mensen in staat om een goede schoen aan te schaffen. Voor ons is dit inmiddels normaal, maar voor ze bij je thuiskomen hebben jouw schoenen al een heel traject achter de rug.

Onderdelen en ontwerp

Een schoen bestaat uit verschillende delen: het bovendeel, de zool (bestaande uit de binnenzool, middenzool en loopzool) en een hak. Een belangrijk onderdeel van de schoen is de leest die de steun biedt aan de voet. Het bovendeel is het meest zichtbaar: het omvat de hele schoen, op de zool na. Het soort materiaal waarvan het bovendeel is gemaakt geeft de schoen zijn eigen karakter. Zoals geschreven, bestaat de zool uit drie delen, waarbij de binnenzool zorgt voor een schokdempend effect. Hierin is vaak kurk verwerkt voor een beter loopcomfort. Uiteraard ga je bij het maken van een schoen uit van een ontwerp. Het ontwerp kan met de hand maar ook met de computer volledig worden uitgetekend. Het gaat hierbij vooral om de vorm, het materiaal en de kleur van de schoen.

Het productieproces

Als het materiaal is uitgesneden naar het ontwerp, dan wordt deze op de leest geplaatst. Zo neemt de schoen de juiste vorm aan. Onder de leest plaatst men de binnenzool. Dan wordt het leer (of ander materiaal) om de onderkant van de schoen gevouwen en vastgespijkerd, waarna het leer aan de binnenzool wordt vastgelijmd of gestikt. Daarna kunnen de spijkers verwijderd worden (de schoen zit immers al vast aan de binnenzool). In het geval van een leren schoen kan het leer aan de bovenzijde nu worden geverfd. De schoen heeft nu vorm en kleur. Voor het plaatsen van de totale zool worden verschillende werkwijzen gehanteerd. Het voert te ver om dit hier tot in detail te beschrijven. Het plaatsen van de hak is de volgende stap. Deze kan onder de loopzool gelijmd of gespijkerd worden, waarna de hak naar wens kan worden afgewerkt. De laatste stap is het afwerken van de zool. Dit kan soms een groot verschil maken in het uiterlijk van de schoen door de zool bijvoorbeeld een opvallende kleur te geven.

Van winkel tot party en verder

Nu is de schoen klaar en kan deze doorstromen naar de (online) winkel van bijvoorbeeld Van Arendonk.  De schoenencollecties van Van Arendonk zitten altijd vol met nieuwe en verrassende trends. Vooral de collectie met Peter Kaiser pumps vind ik geweldig mooi: modern, klassiek en stijlvol design, gemaakt met liefde voor detail.  Deze pumps zijn draagbaar voor elke vrouw door de diverse keuzes in hakhoogte. Zeer geschikt ook voor feestelijke gelegenheden: zowel voor de bruid als de gast van het bruidspaar.

Geef een reactie