Veel mensen zullen vast weten dat spoedtandartsen bestaan, maar weet iedereen ook wanneer iemand naar een spoedtandarts kan gaan? Spoedtandartsen zijn tandartsen die buiten ‘normale’ werkuren open zijn, bijvoorbeeld ’s avonds en in het weekend. Reguliere tandartsen zijn dit niet en zullen rond deze uren niet bereikbaar zijn. Toch kunnen problemen rondom het gebit elk moment van de dag ontstaan. Hier komen spoedtandartsen van pas. Spoedtandartsen zijn overal te vinden, vooral in grote steden. Zo zijn er spoedtandartsen in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Dordrecht.
Praktische informatie over spoedtandartsen
Iemand kan naar een spoedtandarts bij een gebitsprobleem die optreedt buiten de werkuren van een reguliere tandarts. Dit kan dus zijn als de tandarts gesloten is, maar ook als er geen plek is. Daarnaast heeft niet elke tandartspraktijk een spoedafdeling en kunnen mensen daar dus niet heen als er spoedgevallen buiten reguliere werkuren zijn. Als dit het geval is, hoeft iemand niet naar de eigen tandarts.
De tarieven voor een spoedtandarts zijn gelijk aan de tarieven voor een reguliere tandheelkundige behandeling. Ook zijn de tarieven bij iedere tandartspraktijk gelijk, zodat zij niet meer kunnen onderscheiden in prijs.
Gebitsproblemen
Iemand kan naar een spoedtandarts als er last is van bloedingen of nabloedingen na het trekken van tanden of kiezen; bij uitgevallen, afgebroken of losse tanden of kiezen; bij opgezwollen wangen door bijvoorbeeld een ontsteking en bij ernstige kiespijn. Zeker bij geheel uitgevallen tanden is het van belang dat de persoon zo snel mogelijk naar een (spoed)tandarts gaat. Dan is er een grotere kans dat de tand correct teruggeplaatst zal kunnen worden.
Er kunnen ook klachten ontstaan die beter behandeld kunnen worden door een reguliere tandarts, maar er zit wel spoed achter het probleem. Dit hierbij aan: pijn aan de kaakgewrichten en in zenuwen in en rondom het gebied; pijn in kiezen veroorzaakt door gaatjes; ontstekingen in en rondom het tandvlees en pijn na het trekken van tanden of kiezen. Het laatste puntje is urgent als pijnstillers niet voldoende werken.
Hiernaast zullen mensen ook klachten ondervinden die voelen alsof er urgente interventie nodig is, maar niet specifiek onder spoedgevallen vallen. Dit zijn bijvoorbeeld als er een deel van de voortand is afgebroken; tanden scherpe randen hebben waardoor de tong of wangen beschadigd worden; een implantaat losjes komt te zitten; een kroon of vulling loszit of eruit gevallen is en een ijzerdraadje van een beugel dat is losgesprongen.
Let er dus op wat het gebitsprobleem is, want niet alles wordt als urgent gezien in de ogen van een (spoed)tandarts. Bel altijd om een afspraak te regelen.